حکم ذکر گفتن زیر لب یا خواندن سوره های کوتاه قرآن در هنگام ایراد خطبه های نماز جمعه چیست؟
پرسش
هنگام گوش دادن به خطبه نماز جمعه، حکم ذکر گفتن زیر لب یا خواندن سوره های کوتاه قرآنی چیست؟
پاسخ اجمالی

واجب است مأمومین به خطبه‏هاى امام گوش فرا دهند و احتیاط مستحب آن است که ساکت باشند و از حرف زدن بپرهیزند که صحبت کردن در وقت خطبه‏ها مکروه است، بلکه اگر سخن گفتن مأمومین موجب نشنیدن خطبه و از بین رفتن فائده آن باشد، سکوت لازم است.[1]

اما در مورد ذکر گفتن در هنگام ایراد خطبه ها، فتوای برخی از مراجع تقلید بیان می شود:

بهجت: ذکرى که مانع از گوش دادنِ خطبه‏ها نباشد اشکال ندارد.[2]

خامنه ای: اشکال ندارد و در فرض سؤال، نماز جمعه صحیح و مجزى از ظهر است، ولى از حرف زدنى که فایده خطبه را فوت کند، اجتناب لازم است.[3]

گلپایگانی: احوط در حال خطبه ترک ذکر و نماز مستحبّى است، بلکه احوط اصغاء (گوش دادن) و استماع است.[4]

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 852، م 38.

[2] سایت معظم له، بخش استفتائات، سؤال 1027: http://bahjat.org/fa/content/view/899/45.

[3] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 858 – 859: در جواب این سؤال: معمولًا در بین خطبه‏هاى «نماز جمعه» نمازگزاران با گفتن سه تکبیر و دادن شعارهایى، سخن امام جمعه را تأیید مى‏نمایند، و هنگام شنیدن اسم مبارک حضرت ولىّ عصر (عج) قیام مى‏کنند و صلوات مى‏فرستند و موقعى که امام جمعه دعا مى‏کند آمین مى‏گویند و گاهى عده‏اى حرکت مى‏کنند و با یکدیگر حرف مى‏زنند آیا همه اینها جایز است؟ و نماز جمعه صحیح مى‏شود یا نه؟‏

[4] مجمع المسائل (للگلپایگانی)، ج‏1، ص‏ 248، س 6.