به ناچار وارد معامله‌ای شدم که شروط ضمن عقد آن، خلاف عقل یا عرف بود. آیا در مورد چنین شروطی، ملزم به وفا خواهم بود؟
پرسش
اگر فروشنده در فروش جنسی خاص، شرطی خلاف عقل و عرف مطرح کند و مشتری به جهت نیاز شدید به آن، ناچار به پذیرش شرط گردد، آیا ملزم به وفای به شرط است؟ (مثلاً فروشنده بگوید: این کتاب خاص را به شرطی به تو میفروشم که صرفاً در فلان ساعت و فقط در حالت ایستاده آنرا مطالعه کنی!)
پاسخ اجمالی

شروط غیر عقلائی و غیر عرفی در عقد - که عرفاً بر خلاف مقتضای عقد نیز می‌باشد - لازم الاجرا نیست، البته اگر شرطی غیر عادی در ضمن عقد گنجانده شده ولی با این وجود، فعل حرام یا بر خلاف مقتضای عقد نباشد، نافذ است و خریدار در صورت قبول، ملزم به رعایت آن است.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

با توجه به مثال در سؤال، اگر شرط غیر عقلائی و غیر عرفی باشد، لازم الاجرا نیست.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

اگر در نظر عقلا در فرض سؤال، حقی را برای فروشنده قائل نباشند، رعایت چنین شرطی لازم نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

این گونه شرط‌های نامعقول، باطل است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

بطور کلی شرط باید عقلانی باشد و اگر غیر عقلانی باشد عمل به آن لازم نیست.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

عمل به شروط غیر عقلایی لازم نیست.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

اگر شرط مزبور، فعل حرام یا بر خلاف مقتضای عقد نباشد، نافذ است و خریدار ملزم به رعایت آن است و در صورتی که تخلف کند، فروشنده اختیار فسخ معامله را خواهد داشت. مثال یاد شده از مصادیق فعل حرام یا خلاف مقتضای عقد نیست.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.