آیا اینکه خمس خود را با پولی که قرض کردم بدهم نه با پولی که به آن خمس تعلق گرفته، ایرادی دارد یا نه؟
پرسش
بنده 2 میلیون تومان خمس باید بدهم. از آنجایی که نمی توانم به اصل سرمایه خود دست بزنم، لذا از مادرم 2 میلیون قرض کردم تا بعداً هر موقع داشتم به او بازپرداخت نمایم. حال آن 2 میلیون را به مادرم دادم و او را وکیل خود کردم تا خمس را به مصرف حق برساند. در واقع در این مساله مادر من 2 شخصیت حقیقی جداگانه دارد: نفر اول کسی است که به من پول قرض داده و نفر دوم کسی است که وکیل من در مصرف صحیح خمس است. ضمنا مرجع من قبلاً آیه الله فاضل بوده و هم اکنون آیه الله مکارم شیرازی است.
لطفاً با توجه به شرایط فوق به سوالات زیر پاسخ دهید.
1- آیا اینکه خمس خود را با پولی که قرض کردم بدهم نه با پولی که به آن خمس تعلق گرفته، ایرادی دارد یا خیر (با توجه به اینکه نمی توانم به اصل سرمایه ام که در تصرف بانک است دست بزنم چون دچار خسران می شوم.
2- آیا اصلا می توانم کسی را وکیل خود در مصرف خمس قرار دهم (آشنا یا غیر آشنا، زن یا مرد؟
3- آیا رجوع من از آقای آیه الله فاضل به آیه الله مکارم، باید با اجازة کسی باشد یا با تحقیق و تشخیص خودم کفایت می کند.
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

1و2ـ اشکالی ندارد ولی توجه داشته باشید خمس را باید دو قسمت کرد: یک قسمت آن سهم مبارک امام(علیه السلام)است و نیم دیگر سهم سادات. سهم سادات را باید به سادات فقیر یا یتیم نیازمند، یا ساداتى که در سفر وامانده اند و نیازمند هستند، داد (هرچند در محلّ خود فقیر نباشند) ولى سهم امام(علیه السلام) را در زمان ما باید به مجتهد عادل یا نماینده او داد، تا در مصارفى که مورد رضاى امام(علیه السلام) است از مصالح مسلمین و مخصوصاً اداره حوزه هاى علمیّه و مانند آن مصرف کند و سهم سادات را بدون اجازه مجتهد نمى توان به ساداتى که در بالا گفته شد پرداخت (بنابر احتیاط واجب)، و سهم امام(علیه السلام) را نیز اگر بدون اجازه مجتهد بپردازد قبول نیست، مگر این که مجتهد بعداً بپذیرد و اجازه دهد.

3ـ می توانید مطابق رساله ی ما عمل نمایید.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

1. اشکالی ندارد.

2. شما باید خمس را به مجتهد جامع الشرایط بدهید و اگر او به شما اجازه ی مصرف آن را بدهد، می توانید خودتان یا وکیلتان آن را در مواردی که مورد پذیرش مجتهد جامع الشرایط باشد، مصرف کنید.

3.خود شخص مقلّد با مراجعه به مراجع مورد قبول و دانستن مسأله باید در مورد مصداق، از طرق معتبر شرعی، احراز حکم کند.

نمایه مربوط:

سؤال 5310 (سایت: 5528) (مجتهد اعلم).