آیا کسی که زانو درد دارد می تواند در دستشویی، ایستاده ادرار کند؟ آیا بعد از ادرار حتماً باید با آب بشوید؟
پرسش
با سلام و دعای سلامتی مراجع بزرگوار؛ آیا کسی که زانو درد دارد و در نشستن با مشکل مواجه است، می تواند در دستشویی، ایستاده ادرار کند؟ آیا بعد از ادرار و استبرا برای پاک کردن خود می تواند از دستمال کاغذی استفاده کند، یا حتماً باید با آب بشوید؟
پاسخ اجمالی

با توجه به سؤال پاسخ را در دو بخش ارائه می کنیم.

الف. براساس دیدگاه فقهای شیعه ادرار کردن در حال ایستاده، مکروه است نه حرام، [1] امّا توصیه می شود هم به لحاظ پزشکی و هم به لحاظ رعایت کراهت شرعی، از صندلی های مخصوص و توالت های فرنگی برای این امر استفاده نمایید.

ب .   مخرج بول با غیر آب پاک نمى‏شود، و اگر با آب قلیل بشویند واجب است دو بار بشویند، امّا با شیلنگ هاى متّصل به آب لوله کشى که در حکم جارى است، یک مرتبه کافى است. [2]

ام ّا مخرج مدفوع را می توان با غیر آب (دستمال کاغدی و پارچه و....) پاک کرد. [3]

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

. [1] رک: توضیح المسائل (محشى - امام خمینى)، ج ‌1، ص 65.

. [2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 60.

[3] . با اقتباس از پاسخ شماره 9382 (سایت: 9444) .