کد سایت fa18709 کد بایگانی 14800 نمایه خواندن نماز فرادا هنگام برپایی جماعت
طبقه بندی موضوعی Laws and Jurisprudence|گوناگون
خلاصه پرسش
اگر در زمانی که نماز جماعت بر پاست، فرادا نماز بخوانم، چگونه می توانم تشخیص دهم که آیا هتک حرمت اتفاق می افتد یا نه؟ و بر فرض هتک حرمت، آیا نماز فرادا باطل است؟
پرسش
فقها چنین فتوا داده اند که در هنگام برپایی نماز جماعت نباید نماز گزار به صورت فرادا نماز بخواند و همچنین گفته اند: نماز فرادا در صورتی که موجب هتک حرمت امام جماعت شود جایز نیست. حال سؤال من این است که: 1. چگونه می توانم تشخیص دهم که آیا هتک حرمت اتفاق می افتد یا نه؟ 2. اگر به فرض، هتک حرمت نیز اتفاق افتد، آیا نماز فرادا باطل است؟
پاسخ اجمالی

پاسخ مراجع عظام تقلید به شرح زیر است:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

ج1) تشخیص آن بر عهده خود مکلف است.

ج2) صِرف آن (هتک حرمت) ضررى به صحت نماز وارد نمى‌کند.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

نماز فرادى در این حال اشکال ندارد مگر بدانید هتک است و احتمال ضرر ندارد و به هر حال نماز صحیح است.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

1ـ چنانچه در عرف، این کار توهین به امام جماعت و سایر مومنین محسوب شود این کار جایز نیست.

2ـ نمازش باطل نیست.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

این مسئله به دو صورت قابل وقوع است: گاه کسی که نماز را فرادی می خواند شخص غریب است که امام جماعت را نمی شناسد در این صورت فرادی خواندن او تفسیق امام جماعت شمرده نمی شود بلکه ظاهر امر، نشناختن و عدم معرفت به حال او (امام جماعت) است، پس اگر فرادا بخواند اشکال ندارد. اما  اگر کسی باشد که امام جماعت را می شناسد مثل اینکه اهل آن محل است در این صورت مداومت او بر فرادا خواندن نماز، تفسیق (فاسق دانستن) عملی او (امام جماعت) است و جایز نیست و نماز فرادی هم اشکال دارد.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.