شرکت در مراسم عروسی‌ای که تعدادی از مهمانان مقید به رعایت حجاب در مقابل داماد نیستند، چه حکمی دارد؟
پرسش
شرکت در مراسم عروسی‌ای که مختلط نیست، ولی تعدادی از مهمانان مقید به رعایت حجاب در مقابل داماد نیستند، چه حکمی دارد؟ (در این‌گونه مراسم عموماً داماد و محارم عروس در طول اجرای مراسم عقد در قسمت زنانه هستند).
پاسخ اجمالی

ابتدا مناسب است به نظراتی از مراجع تقلید درباره سؤال مذکور، اشاره شود:

1. مجلس عروسی اسلامی آن است که جشن و شادی و شادمانی، بدون ارتکاب گناه و کارهای حرام و خلاف شئونات انسان انجام ‌شود.[1]

2. در مقابل داماد و سایر نامحرمان باید رعایت حجاب شود و فرقی بین مجلس عروسی و سایر موارد نیست.[2]

3. شرکت در عروسى، یا مجالس دیگر، که در آن رعایت شئونات واجب اسلامى نمی‌شود (از قبیل اختلاط زن و مرد، رقص و پایکوبى، استفاده از نوارهاى موسیقىِ حرام [به صورت علنی] و مانند آن) حرام است.[3]

4. اگر مجلس عروسی به گونه‌اى نباشد که عنوان مجلس لهو و حرام و معصیت بر آن صدق کند و حضور در آن مفسده‌اى نداشته باشد، حضور و نشستن در آن در صورتى که عرفاً تأیید عملى که جایز نیست، محسوب نشود، اشکال ندارد.[4]

با توجه به مطالب بالا؛ اگر در مجلس عروسی، گناهانی مانند: پخش موسیقی و ترانه‌های حرام یا بد حجابی در مقابل نامحرم باشد، اگر کسی توان امر به معروف و نهی از منکر داشته باشد و شرایط آن فراهم باشد، باید آنان را از کارهای حرام نهی کند و گرنه نهی منکر از او ساقط است[5] و در صورتی که به آن عروسی، مجلس گناه و معصیت بگویند باید آن‌جا را ترک کند. اما اگر این مجلس به گونه‌ای نباشد که عنوان مجلس گناه بر آن صدق کند و حضور در این مجلس عرفاً تأیید عملیِ گناه (مانند بدحجابی) محسوب نشود، شرکت در آن به اندازه لزوم و به جهت اعلام حضور و احترام میزبان، اشکال ندارد.

[1]. پایگاه اطلاع رسانی آیت الله مکارم شیرازی به آدرس: http://makarem.ir/websites/farsi/estefta/index.php

[2]. پایگاه اطلاع رسانی آیت الله صافی گلپایگانی به آدرس: http://www.saafi.net/fa/node/2895

[3]. ر.ک:  شیرازى، ناصر مکارم، استفتاءات جدید، محقق و مصحح: علیان ‌نژادى، ابو القاسم، ج 2، ص 234، س 719،انتشارات مدرسه امام على بن ابى طالب علیه السلام، قم، چاپ دوم، 1427ق.

[4]. حسینی خامنه‌اى، سید على، أجوبة الاستفتاءات، ص 318، س 1425، دفتر معظم له در قم، چاپ اول، 1424ق.

[5] . ر.ک: امام خمینى، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل (محشّٰى) ج‌2، ص 1021، دفتر انتشارات اسلامى، قم، هشتم، 1424 ه‍ ق.