آیا کسی که مبلغی را به عنوان خمس، دریافت می‌کند باید تحقیق کند که آیا دهنده‌ی خمس، از مرجع تقلید خود اجازه گرفته است؟
پرسش
بنده طلبه سیدی هستم که در قم درس می‌خوانم و در منزل اجاره‌ای به سر می‌برم. در موردی، نیاز به قرض داشتم و سه ملیون از کسی قرض گرفتم به هنگام ادای قرض، قرض دهنده گفت به حساب خمس گذاشتم و نیازی نیست به من بدهید. سؤال این است که: 1. با توجه به اینکه این کارها معمولاً بدون مراجعه به مرجع تقلید و خودسرانه انجام می‌گیرد وظیفه من چیست؟ 2. به طور کلی آیا کسی که مستحق خمس است و مبلغی را به این عنوان دریافت می‌کند باید در این باره، تحقیق کند؟
پاسخ اجمالی
1. درباره‌ی سهم سادات، برخی از مراجع تقلید[1] می‌گویند، پرداخت آن به سید مستحق، توسط خود افراد جایز است.
2. در هر حال، بر فرض سؤال، کسی که مستحق خمس است لازم نیست درباره‌ی مبلغ دریافتی تحقیق نماید.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال وظیفه‌اى بر عهده شما نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
مجاز هستید خداوند قبول فرماید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
تفحص لازم نیست و ابراء ذمه، اگر بدون اجازه باشد مسئولیت آن بر عهدۀ مبری است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1. مقلدین معظم له مجازند سهم سادات را خودشان به سید مستحق برسانند.
2. تحقیق لازم نیست.

[1]. آیات عظام سیستانی و  صافی گلپایگانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.