آیا در یک روز ماه رمضان، با تکرار عملی که روزه را باطل می‌کند، کفاره نیز تکرار می‌شود؟
پرسش
آیا در یک روز ماه رمضان، با تکرار عملی که روزه را باطل می‌کند، کفاره نیز تکرار می‌شود؟
پاسخ اجمالی
با باطل شدن عمدی روزه، علاوه بر آنکه کفاره آن واجب خواهد شد، لازم است که فرد تا پایان روز امساک نیز بکند، یعنی نباید تا اذان مغرب کاری که روزه را باطل می‌کند، انجام دهد.
با این وجود، اگر دوباره مرتکب مُبطل روزه شود، تنها کار حرامی کرده ولی کفاره، تکرار نخواهد شد.
البته فقها درباره‌ی جماع و استمنا احتیاط کرده و در صورت تکرار آن، تکرار کفاره را نیز واجب می‌دانند.[1]

[1]. ر.ک: تبریزى، جواد، استفتائات جدید، ج‌2، ص 133، قم، چاپ اول، بی‌تا؛ قمّى، شیخ عباس، الغایة القصوى فی ترجمة العروة الوثقى، ج‌2، ص 165، منشورات صبح پیروزى، قم، اول، 1423 ه‍ ق.