پیامدهای سبک شمردن نماز در سخنان پیامبر اسلام(ص) خطاب به حضرت فاطمه(س) چیست؟
پرسش
لطفاً متن کامل این حدیث را بیان نمایید: «اى فاطمه! هر کس، از مرد و زن نمازش را سبک شمارد، خداوند او را به پانزده چیز مبتلا می‌کند؛ شش تاى آنها در سراى دنیا است...».
پاسخ اجمالی
در برخی منابع روایی گزارش شده که حضرت فاطمه(س) از پیامبر اسلام(ص) پرسید: اى پدر! مردان و زنانى که نماز را سبک می‌شمرند چه سزایی دارند؟ حضرتشان فرمودند:
«اى فاطمه، هر مرد و زنی که نمازش را سبک شمارد، خداوند او را به پانزده‏ مصیبت گرفتار می‌نماید: شش چیز در سراى دنیا، سه چیز هنگام مرگ، سه چیز در قبر، و سه چیز در قیامت هنگام بیرون آمدن از قبر.
الف) مصیبت‌هاى دنیا:
1. خداوند، برکت را از عمر او برمی‌دارد.
2. خداوند، برکت را از روزی‌‏اش برمی‌دارد.
3. خداوند- عزّ و جلّ- نشانه پرهیزکاری را از چهره‌اش محو می‌کند.
4. در برابر اعمالى که انجام داده پاداش داده نمی‌شود.
5. دعایش به سوى آسمان بالا نمی‌رود.
6. مشمول دعاى بندگان شایسته خدا نخواهد شد.
ب) مصیبت‌های هنگام مرگ:
1. با حالت خوارى و زبونى جان می‌دهد.
2. گرسنه می‌میرد.
3. تشنه جان می‌سپارد، به گونه‌‏اى که اگر آب تمام رودخانه‌‏هاى دنیا را به او بدهند، سیراب نخواهد شد.
ج) مصیبت‌هایى که در قبرش بدان گرفتار می‌گردد از این قرار می‌باشد:
1. خداوند فرشته‌‏اى را بر او می‌گمارد تا او را در قبرش همواره پریشان نگهدارد.
2. گورش را بر او تنگ می‌گرداند.
3. قبرش تاریک می‌شود.
د) مصیبت‌های روز قیامت، هنگام بیرون آمدن از قبر:
1. خداوند فرشته‏‌اى بر او می‌گمارد تا در جلوی چشم مردم، او را به رو بر زمین بکشد.
2. حسابرسی او بسیار شدید و با دقت خواهد بود.
3. خداوند نظر رحمت به او ننموده و از بدی‌ها پاکیزه‌‏اش نمی‌گرداند، و براى او عذاب دردناکى خواهد بود.[1]

[1]. «قَالَ یَا فَاطِمَةُ مَنْ‏ تَهَاوَنَ‏ بِصَلَاتِهِ‏ مِنَ الرِّجَالِ وَ النِّسَاءِ ابْتَلَاهُ اللَّهُ بِخَمْسَ عَشْرَةَ خَصْلَة..»؛ ابن طاووس، على بن موسى، فلاح السائل و نجاح المسائل، ص 22، قم، بوستان کتاب، چاپ اول، 1406ق؛ مجلسى، محمد باقر، بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ج‏80، ص21، ح 39، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.