آیا در منابع دینی از «ایام فاطمیه» یاد شده است؟ و اگر آری، کدامشان؟ فاطمیه اول یا دوم؟
پرسش
سلام؛ ایام فاطمیه را که باید حرمت نگاه داشت دقیقاً از چه زمان تا چه زمانی است؟ آیا باید حرمت ده روز قبل یا بعد قول 75 روز را نگه‌داشت، یا ده روز قبل یا بعد قول 95 روز؟ و یا بین این دو را؟
پاسخ اجمالی
نخست باید گفت؛ تعظیم شعائر و بزرگ‌داشت مقام معصومان(ع) با هر بهانه و در هر مناسبتی ارزش‌مند است، اما آنچه در سال‌های اخیر به عنوان «ایام فاطمیه» اول و دوم و در برخی نقاط، ایام فاطمیه سوم برگزار می‌شود، در منابع اسلامی، شیعی و در سیره امامان(ع)، حتی شیعیان سده‌های ابتدایی بعد از غیبت، گزارشی در ارتباط با «ایام فاطمیه» و یا «دهه فاطمیه» مشاهده نشده است که در آن ایام تنها به عزاداری پرداخته شده و از شادی‌های مباح؛ مانند ازدواج خودداری شود.
بر این اساس، پرسش از این‌که «دهه فاطمیه اول» مورد تأیید است، یا «دهه دوم و سوم» جایی نخواهد داشت.
آنچه گفته شد اختصاص به «ایام فاطمیه» ندارد و همان‌گونه که در پاسخی دیگر بدان پرداختیم،[1] اگرچه یک شیعه هرگاه به یاد مصیبت‌های وارد شده بر معصومان(ع) می‌افتد، قلبش آکنده از اندوه می‌شود، اما جز «دهه اول محرم» و «روز اربعین حسینی»، توصیه‌ دیگری وجود ندارد که در یک روز، یک هفته و یا یک دهه خاص، رفتار عادی شیعیان تغییر یابد.
با این وجود، و با آن‌که هیچ مباحی در چنین مناسبت‌هایی مکروه و حرام نخواهد شد، اما سزاوار است امروزه که عرف جامعه، به برخی روزها و هفته‌های خاص احترامی ویژه می‌گذارد، به شیوه‌ای رفتار نشود که نوعی جسارت و بی‌احترامی به حضرات معصومان(ع) از آن برداشت شود.