چه تفاوتی بین دو کلمه «بلی» و «نعم» وجود دارد؟
پرسش
با توجه به آیه 44 سوره مبارکه اعراف و آیه 9 سوره مبارکه ملک؛ تفاوت «نعم» و «بلی» در چیست؟ آیا «بلی» مؤدبانهتر است؟ با جستوجویی که انجام دادم، نشان داد «نعم» بین مخلوقات است، ولی ظاهراً «بلی» سخن مخلوق است در برابر پروردگار یا مخلوقی که بر او تسلط دارد.
پاسخ اجمالی
با اینکه ظاهراً دو واژه «بلی» و «نعم» در معنا شبیه به هم هستند و هر دو معنای اثبات دارند، اما کاربرد آنها با هم متفاوت است؛ در جایی که جملهای منفی مطرح شده، و در پاسخ بخواهیم آن جمله منفی را نادرست شمرده و جمله دیگری را به صورت مثبت، تأیید کنیم (چه این جمله در ظاهر بیاید و یا به قرائن فهمیده شود)، از «بلی» استفاده میکنیم. به عنوان مثال هنگامی که پرسیده میشود «أَ لَسْتُ بِرَبِّکُمْ»؛[1] «آیا من پروردگار شما نیستم؟» برای اینکه مخاطب اقرار کند که تو پروردگار من هستی، باید در جواب بگوید: «بلی». اما اگر مخاطب در جواب این سؤال، «نعم» بگوید، معنا این میشود که تو پروردگار من نیستی؛ زیرا «نعم» برای تصدیق کردن سخن مخاطب است و اگر در جواب سؤال بالا «نعم» گفته شود، یعنی مخاطب گفته است «لستَ بربی».[2]

[1]. اعراف، 172.
[2]. ر. ک: ابن هشام، عبدالله بن یوسف، مغنی اللبیب، ج ‏1، ص 113، قم، کتابخانه حضرت آیت الله العظمی مرعشی نجفی(ره)، بیتا.