آیا کافر می‌تواند از طرف مسلمان وکیل شود؟
پرسش
آیا کافر ذمّی می‌تواند وکیل مسلمان یا ذمّی دیگری علیه فرد مسلمان باشد؟ نسبت آن با قاعده نفی سبیل چیست؟
پاسخ اجمالی

در مبحث وکالت، نظر مشهور فقها آن است که مسلمان بودن وکیل شرط نیست؛ بنابر این وکیل شدن کافر - بلکه مرتد اگر چه فطرى باشد- از طرف مسلمان و یا از طرف کافری دیگر صحیح است، مگر این‌که وکالت در موردى باشد که انجام آن توسط کافر صحیح نیست، مانند خریدن قرآن کریم براى کافری دیگر و یا در جایی که مخاصمه علیه مسلمانی بوده و قرار است کافری که وکیل شده از آن مسلمان استیفاى حق کند.[1]

فقها در این زمینه، به آیه نفی سبیل(نفی تسلط کفار بر مسلمانان)،[2] استناد کرده و می‌گویند، اگر وکیل فردی کافر باشد و علیه مسلمانی اقامه دعوا نماید، به نوعی موجب تسلط و چیرگی او بر مسلمان می‌گردد، و این امر جایز نیست.

البته برخی از فقها این استدلال را نپذیرفته و می‌گویند، در این صورت کافر برای خودش نیز نمی‌تواند علیه مسلمانی اقامه دعوا نماید؛ بنابراین اگر ترس از مخالفت با مشهور - و طبق ادعایی اجماع - نباشد، باید گفت کافر می‌تواند وکیل باشد، حتی اگر مورد وکالت اقامه دعوا علیه یک مسلمان باشد.[3]

[1]. ر. ک: طباطبائی یزدى، سید محمد کاظم، تکملة العروة الوثقى، ج ‌1، ص 138، م 7، قم، کتابفروشى داورى، چاپ اول، 1414ق؛ خمینى، سید روح اللّٰه، تحریر الوسیلة، ج ‌2، ص 40، م 3، قم، مؤسسه مطبوعات دار العلم، چاپ اول، 1409ق.

[2]. ر. ک: (قاعده «نفی سبیل»)، 74280.

[3]. ر. ک: تکملة العروة الوثقى، ج ‌1، ص 138، م 7؛ اصفهانى، محمد حسین کمپانى، حاشیة کتاب المکاسب، ج ‌2، ص 461، قم، أنوار الهدى، چاپ اول، 1418ق.