زندگی‌نامه عبدالرحمان بن مسعود که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید را بیان نمایید.
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه عبدالرحمان بن مسعود که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

بر اساس برخی گزارش‌ها یکی از شهدای کربلا و از کسانی که روز عاشورا در سپاه امام حسین(ع) حضور داشت و توانست به فیض عظیم شهادت در راه خدا برسد، عبدالرحمان بن مسعود است.[1] وی از قبیله تیم الله بن ثعلبه بود.[2]

در زیارت‌نامه‌ی ناحیه نیز به ایشان و پدر شهیدش سلام داده شده است: «السَّلَامُ‏ عَلَى‏ مَسْعُودِ بْنِ‏ الْحَجَّاجِ‏ وَ ابْنِهِ».[3]

البته در زیارت رجبیه نامی از وی در کنار نام پدرشان دیده نمی‌شود: «السَّلَامُ‏ عَلَى‏ مَسْعُودِ بْنِ‏ الْحَجَّاجِ».[4]

غیر از آنچه گفته شد، در منابع اولیه اطلاعات بیشتری از این شهید نیافتیم، اما در برخی از منابع متأخر – بدون ارجاع به منبع معتبر - آمده است که وی از شیعیان شجاع و معروف کوفه بود که به همراه پدرش با لشکر عمر بن سعد از کوفه بیرون آمدند و در روز هفتم محرم فرصت را غنیمت شمرده و به سمت امام حسین(ع) حرکت کردند و تا روز عاشورا از برکات معنوی آن‌حضرت(ع) استفاده نمودند. سرانجام عبدالرحمن در روز عاشورا به آرزوی خود رسید و در حمله‌ی اول به شهادت رسید.[5]

[1]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع، ص 154، قم، آل البیت ع‏، چاپ دوم‏، 1406ق.

[2]. همان.

[3]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 494، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[4]. سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الاقبال بالاعمال الحسنة، ج 2، ص 714، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1409ق.

[5]. حسینی حائری شیرازی، سید عبدالمجید‏، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 417، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا.