آیا فردی به نام «هفهاف بن مهنّد راسبی» بعد از شهادت امام حسین(ع) به کربلا رسید، اما با این وجود به نبرد با دشمن پرداخت تا به شهادت رسید؟
پرسش
زندگی‌نامه هفهاف بن مهنّد راسبی که روز عاشورا بعد از شهادت امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

بر اساس گزارش‌های موجود، یکی از افرادی که نتوانست با امام حسین(ع)  در کربلا ملاقات کند، اما نامش در میان شهدای کربلا و یاران حضرتشان جاودانه ماند، و مُهر شهادت وی در درگاه الهی ثبت شد، هفهاف بن مهنّد راسبی بود.[1]

او هنگامی که خبر حرکت امام حسین(ع) به سوى کوفه را شنید، از بصره به سوى حضرتشان حرکت کرد، اما وقتى به کربلا رسید که جنگ به پایان یافته بود. وی با دیدن این وضعیت، شمشیرش را از نیام درآورد و در حالی‌که این‌گونه رجز می‌خواند به دشمن حمله‌ور شد: «اى سپاه آماده کارزار، من هفهاف بن مهنّد هستم و از اهل‌‌بیت محمد(ص) دفاع می‌کنم». سپس نبرد جانانه‌ای نمود.

امام سجاد(ع) در مورد نبرد وی فرمود: «از زمان بعثت پیامبر(ص) تاکنون، مردم هیچ مبارزی را بعد از علی(ع) مانند او ندیدند که با دستانش این تعداد از دشمن را به هلاکت برساند». سرانجام دشمن او را محاصره کرده و او را به شهادت رساندند.[2]

برخی از منابع متأخر، وی را از یاران امام على(ع) ذکر کرده‌‌اند که در جنگ‌‌هاى جمل، صفین و نهروان حاضر بود و در جنگ صفین، حضرت(ع) او را امیر طایفه‌ی ازد قرار داد و سپس به دنبال شهادت حضرتشان، از یاران امام حسن مجتبی(ع) شد.[3]

گزارش اخیر چندان مورد اعتماد نیست، مگر آن‌که مستندی در منابع کهن داشته باشد..

[1]. محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیة فی مناقب الأئمة الزیدیة، مصحح: محطوری، مرتضی بن زید، ج 1، ص 212، صنعا، مکتبة بدر، چاپ اول، 1423ق.

[2]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص -157156، قم، آل البیت ع‏، چاپ دوم‏، 1406ق.

[3]. الحسینی الحائری الشیرازی‏، سید عبدالمجید، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 457، قم، زمزم هدایت‏، بی‌‌تا.