اجازه دادن به کودک برای بازی با پاسور چه حکمی دارد؟
پرسش
سلام؛ اگر به جای از بین بردن پاسور آن‌را به کسی که به سن تکلیف نرسیده بدهیم تا با آن بازی کند اشکال دارد؟
پاسخ اجمالی

. اگر پاسور، بین مردم، همچنان ابزار قمار محسوب شود، بازی با آن برای همگان حرام بوده و واجب است از بین برده شود؛ اما اگر عرفا دیگر ابزار قمار نبوده و تنها یک بازی فکری باشد، بازی با آن‌را بدون شرط‌بندی حرام نیست.[1]

  1. اما در مورد کودک نابالغ، اگرچه او تکلیفی ندارد و بازی با آلت قمار برای او حرام نیست، ولی به لحاظ تربیتی، چنانچه این موضوع موجب تأثیر‌پذیری وی و در نتیجه رعایت‌نکردن مسئله شرعی در بزرگ‌سالی گردد، سرپرستان کودک نباید ابزار قمار را در اختیارش قرار دهند، بلکه در صورت مشاهده بازی او با آلات قمار، باید با زبان خوش و رفتار منطقی، او را از این بازی‌ها بازدارند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

اگر موجب نشود که بعد از بلوغ، مسئله‌ی شرعی را رعایت نکند، اشکال ندارد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

اجازه دادن به غیر مکلفین برای انجام بازی‌های حرام ( که موجب تأثیرپذیری آنها در بزرگسالی و جذب به بازی‌های حرام شود) جایز نمی‌باشد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

اگر همچنان پاسور ابزار قمار محسوب شود، واجب است آن را از بین ببرید.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

به صورت کلی باید آلات قمار از بین برود.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

بازی با پاسور بدون برد و باخت (تعیین جایزه از طرفین)، حرام نیست. بنابر این در اختیار دیگران گذاشتن آن حرام نیست.

لینک به سایت استفتائات

[1]. ر. ک: نمایه: 3539 (بازی با پاسور بدون برد و باخت).

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، علوی گرگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.