آیا این موضوع پذیرفتنی است که نگهداری کبوتر راعبی به این دلیل مستحب است که قاتلان امام حسین(ع) را لعنت می‌کند؟!
پرسش
آیا کبوتر راعبی دشمنان امام حسین(ع) را لعنت می‌کند؟
پاسخ اجمالی

مصیبتی که بنی‌امیه در کربلا بر امام حسین(ع) و اهل‌بیت(ع) ایشان وارد کردند، به حدی سخت و گران بود که نه تنها انسان‌های عاشق؛ بلکه عالم وجود از فرشتگان گرفته تا حیوانات نیز داغ‌دار این مصیبت شدند و بر بنی‌امیه به عنوان قاتلان آن‌حضرت، لعن و نفرین کردند.

بر همین اساس و در برخی روایات - صرف نظر از سند آن - اشاره شده است که کبوتر راعبی به طور ویژه بر دشمنان امام حسین(ع) لعنت می‌فرستد.

 «راعبی» نام منطقه غیر معروفی است و کبوتری در این منطقه زندگی می‌کند که دارای صدای زیبایی است. [1]

  1. امام صادق‌(ع) فرمود: «کبوتر راعبی را در خانه‏هایتان نگهداری کنید؛ زیرا قاتلان امام حسین(ع) را لعنت می‏کند. خدا نیز قاتل امام(ع) را مورد لعنتش قرار دهد».[2]
  2. داود بن فرقد گفت: در خانه‌ی امام صادق(ع) بودم. چشم من به کبوتری راعبی افتاد که مشغول خواندن بود و زیاد می‌خواند. امام(ع) فرمود: ای داود! می‌دانی این حیوان چه می‌گوید؟ عرض کردم: خیر. حضرت فرمود: قاتلان امام حسین(ع) را نفرین می‌کند. از این حیوان تهیه کنید و در منازل‌تان نگهداری کنید».[3]
  3. امام صادق(ع) به کبوتر راعبی که صدای زیبایی داشت، نگاه می‌کرد. سپس به مردی فرمود: آیا می‌دانی که این پرنده چه می‌گوید؟ آن شخص پاسخ منفی داد. امام(ع) فرمود: این پرنده به (لعن بر) قاتلان امام حسین(ع) دعوت می‌کند؛ آن‌را در منزل خود نگهدارید و آن‌را به من هدیه دهید. سپس امام(ع) فرمود: آن‌را در منزل من قرار دهید تا با آن انس بگیرم.[4]
  4. در روایت دیگری بدون ذکر موضوع لعن گزارش شده است که اسماعیل پسر امام صادق(ع) از عثمان اصفهانی‏ هدیه خواست و او یک پرنده راعبی به اسماعیل هدیه داد و امام(ع) فرمود: «آن‌را در خانه نگهدارید تا با من همدم باشد. عثمان گفت: نزد امام(ع) رفتم، همان کبوتر در برابر ایشان بود و برایش نان خرد می‌کرد».[5]

با فرض پذیرش سند این روایات، محتوای آن چیزی نیست که قابل دفاع نباشد و برای یک فرد مسلمان قابل پذیرش نباشد؛ زیرا قرآن کریم به سخن‌گفتن و درک‌کردن حیوانات تصریح کرده و به عنوان نمونه اعلام می‌دارد که از میان تمام پرندگانی که در خدمت سلیمان نبی(ع) بودند، این تنها هدهد بود که توانست خبر مهمی برای ایشان آورده و پیک ویژه آن‌حضرت شده و به دنبال آن، حادثه‌ای تاریخی را رقم بزند.[6]

پس این‌که تمام پرندگان در عزای حسین(ع) باشند و از این میان کبوتر راعبی به طور ویژه بر دشمنان آن‌حضرت لعنت بفرستد، با آموزه‌های اسلامی و قرآنی منافاتی ندارد.

[1]. واسطی زبیدی، محب الدین سید محمد مرتضی، تاج العروس من جواهر القاموس، محقق، مصحح، شیری، علی، ج 2، ص 27، بیروت، دار الفکر للطباعة و النشر و التوزیع، چاپ اول، 1414ق.‌

[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 6، ص 548، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق؛ ابن قولویه، جعفر بن محمد، کامل الزیارات، محقق، مصحح، امینی، عبد الحسین، ص 98، نجف اشرف، دار المرتضویة، چاپ اول، 1356ش.

[3]. کافی، ج ‏6، ص 547؛ کامل الزیارات، ص 98.

[4]. شیخ حر عاملی، هدایة الأمة إلی أحکام الأئمة(ع)، ج 5، ص 127، مشهد، آستانة الرضویة المقدسة، مجمع البحوث الإسلامیة، چاپ اول، 1414ق.

[5]. کافی، ج 6، ص 548.

[6]. نمل ، 20 و آیات بعد از آن.