نحوه و زمان شهادت انیس بن معقل(از شهدای عاشورا) را بنویسید؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه انیس بن معقل را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

بر اساس برخی از گزارش‌ها، انیس بن معقل اصبحی یکی از افرادی بود که روز عاشورا در کنار امام حسین(ع) به فیض شهادت رسید، و نام خود را در میان شهدای کربلا ثبت کرد. وی بعد از جون مولی ابوذر غفاری و قبل از یزید بن مهاصر جعفی به میدان رفت و بعد از به هلاکت رساندن حدود بیست و اندی نفر، سرانجام به شهادت رسید.[1] او ضمن نبرد، اشعاری حماسی می‌خواند که با اندک تفاوت‌هایی در منابع مختلف نقل شده است:

«أنا أنیس و أنا ابن معقل                                      و فی یمینی نصل سیف مصقل‏

أضرب به فی الحرب حتی ینجلی                          أعل به الهامات وسط القسطلی‏

من الحسین الماجد المفضل                               ابن رسول الله خیر مرسل‏»؛[2]

من انیس فرزند معقل هستم، در دست راست من، شمشیری پهن و صیقلی جای دارد. در جنگ، با آن ضربه می‌زنم تا آشکار گردد و با آن بر سر جنگ‌جویان میان گرد و غبار میدان، می‌کوبم. در دفاع از حسین با شکوه و با فضیلت! فرزند رسول خدا(ص) که بهترین فرستادگان است.

و یا:

«أَنَا أَنِیسٌ وَ أَنَا ابْنُ مَعْقِلٍ                                  وَ فِی یمِینِی نَصْلُ سَیفٍ مُصْقِلٍ

أَعْلُو بِهَا الْهَامَاتِ وَسْطَ الْقَسْطَلِ                            عَنِ الْحُسَینِ الْمَاجِدِ الْمُفَضَّلِ

ابْنِ رَسُولِ اللَّهِ خَیرِ مُرْسَل‏».[3]

و یا:

«أنا أنیس و أنا ابن معقل                                و فی یمینی نصل سیف فیصل

أعلو به الهامات بین القسطل                                  حتّی أزیل خطبه فینجلی

عن الحسین الفاضل المفضل                                   ابن رسول اللّه خیر مرسل».[4]

گفتنی است نام این شهید در زیارت‌نامه‌های مرتبط با شهدای کربلا وجود ندارد.

[1]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 103، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[2]. ابن اعثم کوفی، احمد بن اعثم، الفتوح، تحقیق، شیری، علی، ج 5، ص 108، بیروت، دار الاضواء، 1411ق.

[3]. مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 103.

[4]. خوارزمی‏، موفق بن احمد، مقتل الحسین(ع)، ج 2، ص 23، قم، انوار الهدی‏، چاپ دوم، 1423ق.