آیا حرکت حضرت معصومه(س) به سمت خراسان به دنبال دعوت‌نامه‌ای بود که امام رضا(ع) برای ایشان فرستاد؟
پرسش
نامه امام رضا(ع) به حضرت معصومه(س) در چه منابعی ذکر شده است؟
پاسخ اجمالی

بر اساس گزارش‌های تاریخی بعد از ورود امام رضا(ع) به خراسان، حضرت معصومه(س) به همراه عده‌ای از اقوام و دوستان به سمت خراسان حرکت کردند.

اگرچه به ظاهر علتی برای حرکت ایشان به سمت خراسان ذکر نشده است؛ اما طبیعی است که این مهاجرت به دلیل علاقه شدید آن بانو به برادرشان ارزیابی شود.

اما اخیرا در برخی گفتارها و نوشتارها این‌گونه مطرح می‌شود که امام رضا(ع) نامه‌ای را توسط یکی از غلامان خود به مدینه و برای حضرت معصومه(س) ارسال فرمود که طی آن، خواهرشان را به ایران دعوت نمود.

در پاره‌ای از نوشتارهای یادشده، منابع معتبری نیز برای این ادعا مطرح شده است؛ اما با بررسی مختصری که در منابع ارجاع‌شده داشتیم، چنین موضوعی را در آنها نیافته و جز در برخی منابع چند دهه اخیر، داستان این نامه‌نگاری را در منبع روایی و تاریخی معتبری مشاهده نکردیم؛ از این‌رو امکان تأیید اصل نامه و پرداختن به محتوای آن‌را نداریم، مگر آن‌که در آینده به منبع قابل استنادی در این زمینه برخورد کنیم که در آن صورت، پاسخ را ویرایش خواهیم کرد.