آیا می شود روضه سفره ابو الفضل را در مسجد خواند و سفره را در منزل انداخت؟
پرسش
میشود روضه سفره ابو الفضل را در مسجد ویا جایی دیگر خواند و سفره را در منزل انداخت ؟
پاسخ اجمالی

اگر برای این عملتان نذر یا عهدی نکرده و یا قسمی نخورده باشید یا نذر و عهد و قسمتان مطلق باشد می توانید به هر نحوی که بخواهید انجام دهید؛ مثلا می توانید روضه را در مسجد و سفره را در منزل انجام دهید.

اماّ اگر در نذر، عهد و یا قسمتان، کیفیتی خاص را لحاظ کرده باشید، باید به همان کیفیت، نذرتان را اجرا نمایید.

پاسخ تفصیلی

با توجه به این که پرسش شما کلی است، از این رو فرض هایی را که برای آن تصور می شود مطرح نموده، سپس به پاسخ آن می پردازیم.

1. این که این سفره و روضه را بر اساس نذر یا قسم یا عهدی شرعی و صحیح انجام می دهید.

2. هیچ نذر، قسم و یا عهدی پشتوانه این کارتان نیست، بلکه بدون مقدمه تصمیم به این کار گرفته اید. اگر برای این عملتان نذری[1] نکرده باشید، به هر نحوی که دلتان بخواهد می توانید انجام دهید؛ مثلا می توانید روضه را در مسجد یا جای دیگر و سفره را در منزل انجام دهید. اماّ اگر صیغه نذر خواندید، این دو صورت دارد.

یک. یا این که به طور مطلق نذر کردید؛ یعنی خواستید که سفره ای به نام حضرت ابوالفضل بگیرید، اما این که در چه زمان و در چه مکان و ... باشد نیت نکرده و در نذرتان نیز قید نشده باشد. در این صورت هم مثل صورت اول، هیچ گونه محدودیتی نداشته، بلکه می توانید به هر شکلی که بخواهید انجام دهید.

دو. اما اگر صیغه نذرتان را به طور مقید اجرا نمودید، باید به همان صورتی که قید نمودید انجام دهید، مثلا اگر نذر کردید که این سفره را در نهم محرم و در سقاخانه محله خودتان برقرار کنید، در صورت امکان باید در همان زمان و مکان همان طور که نذر کردید انجام داده و اگر به این شکل انجام ندادید، از شما ساقط نشده و بریءالذمه نمی شوید.[2]

[1] ما در این جا فرض نذر را مطرح می کنیم و فرض قسم و عهد نیر به همین شکل می باشند.

[2] با استفاده از توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏2، ص 615، م 2652 و 2653.