«دارالندوه» در چه دورانی و با چه اهدافی ساخته شد؟ مهم‌ترین تصمیماتی که در آن گرفته شد، چه بود؟
پرسش
«دار الندوه» توسط چه کسی ساخت شد؟ تاریخ ساخت آن به چه سالی برمی‌گردد؟
پاسخ اجمالی

«دار الندوة» مرکب از دو کلمه‌ی «دار» به معنای خانه و اطراف آن،[1] و کلمه‌ی «الندوه» برگرفته از «ندا»[2] و هم‌خانواده با «الندیّ»، «النادی» و «المنتدى»،[3] به معنای مجلسی است که مردم در آن گرد هم می‌آیند.[4]

بر این اساس، هر محل گردهم‌آیی را می‌توان «دار الندوه» نامید؛ اما این واژه در اصطلاح تاریخی، به مکانی در مکه گفته می‌شود که «قصی بن کلاب» - جد چهارم رسول خدا(ص) - آن‌را به منظور مشورت مردم با خود بنا نهاده بود.[5]

مسئولیت این مکان بعد از «قصی» به عهده‌ی فرزندش «عبدالدار» رسید و سپس در دست فرزندان وی بود تا این‌که معاویة بن أبی سفیان آن‌را از «عکرمة بن عامر بن هاشم بن عبد مناف» (که یکی از بنی عبدالدار بود) خرید و تبدیل به دار الاماره کرد.[6] البته گزارش دیگری نیز وجود دارد که عکرمه دارالندوه را در جاهلیت به حکیم بن حزام فروخت[7] و این حکیم بود که بعدها دارالندوه را به معاویه فروخت.[8]

به هر حال و ده‌ها سال بعد و در زمان حکومت منصور عباسی و در فرایند گسترش مسجدالحرام؛ دارالندوه تخریب شد و به مسجدالحرام ملحق گردید.[9]

در دوران پیامبر اسلام(ص)، این مکان محل مشورت‌های مهم قریش علیه حضرت‌شان بود. حوادثی؛ مانند مشورت برای جلوگیری از رشد اسلام با شاعر و ساحر نامیدن رسول خدا(ص)،[10] توطئه‌ی کشتن ایشان که منجر به هجرت ایشان به مدینه شد؛[11] و قبل از آن، پیمان‌بستن برای محاصره‌ی رسول خدا(ص) که منجر به رفتن مسلمانان به شعب ابوطالب شد؛[12] آماده‌سازی برای حمله به مدینه در جریان جنگ خندق،[13] گفت‌وگوهایی پیرامون چگونگی مقابله با مسلمانان در غزوه حدیبیه؛[14] و ... از جمله رخدادهایی بود که سران قریش را جهت مشورت به این مکان می‌کشاند.

برخی روایات از حضور رسول خدا(ص) در این مکان نیز سخن گفته و نزول آیاتی، مانند آیه‌ی «وَ إِذا قیلَ لَهُمْ ما ذا أَنْزَلَ رَبُّکُمْ قالُوا أَساطیرُ الْأَوَّلینَ»[15] را در این مکان می‌داند.[16]

[1]. فیومی، احمد بن محمد، المصباح المنیر، ص 202، قم، منشورات دار الرضی، چاپ اول، بی‌تا.

[2]. جوهری، اسماعیل بن حماد، الصحاح (تاج اللغة و صحاح العربیة)، محقق، مصحح، عطار، احمد عبد الغفور، ج 6، ص 2505، بیروت، دار العلم للملایین، چاپ اول، 1410ق.

[3]. یاقوت بن عبد الله، حموى، معجم البلدان، ج 2، ص 423، بیروت، دار صادر، چاپ دوم، 1995م.

[4]. الصحاح، ج ‏6، ص 2505.

[5]. معجم البلدان، ج 2، ص 423.

[6]. همان.

[7]. ابن حزم اندلسی‏، ابو محمد علی بن احمد، جمهرة انساب العرب‏، ص 127، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اوّل‏، 1418ق.

[8]. ابن عبدالبر، یوسف بن عبد الله‏، الاستیعاب فی معرفة الأصحاب، تحقیق، البجاوی، علی محمد، ج 1، ص 362، بیروت، دار الجیل، چاپ اول، 1412ق.

[9]. یعقوبی، احمد بن أبی یعقوب‏، تاریخ الیعقوبی، ج ‏2، ص 369، بیروت، دار صادر، چاپ اول، بی‌تا.

[10]. مقریزی، تقی الدین‏، امتاع الاسماع بما للنبی من الأحوال و الأموال و الحفدة و المتاع‏، تحقیق، نمیسی، محمد عبد الحمید، ج 14، ص 324، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1420ق.

[11]. ابن هشام، عبد الملک، السیرة النبویة، تحقیق، السقا، مصطفی، الأبیاری، ابراهیم، شلبی، عبد الحفیظ، ج 1، ص 480 – 482، بیروت، دار المعرفة، چاپ اول، بی‌تا.

[12]. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری بأعلام الهدی، ج 1، ص 125، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ سوم، 1390ق.

[13]. ابن جوزی، عبد الرحمن بن علی‏، المنتظم،‏ محقق، عطا، محمد عبد القادر، عطا، مصطفی عبد القادر، ج 3، ص 228، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1412ق.

[14]. واقدی، محمد بن عمر، کتاب المغازی، تحقیق، مارسدن جونس، ج 2، ص 581، بیروت، مؤسسة الأعلمی، چاپ سوم، 1409ق.

[15]. نحل، 24.

[16]. حسکانی، عبید الله بن احمد، شواهد التنزیل لقواعد التفضیل، تحقیق، محمودی‏، محمد باقر، ج 1، ص 427، تهران، وزارت ارشاد اسلامی، چاپ اول، 1411ق.