من بدون آن‌که عاشق خدا باشم، تنها برای پذیرش حاجت‌‌های خودم نماز می‌‌خواندم و به همین دلیل مدتی نمازم را ترک کردم! چگونه باید عاشق خدا شوم و نمازم تنها عاشقانه باشد؟
پرسش
آیا انسان می‌‌تواند بدون این‌که از خدا چیزی بخواهد(با این‌که خدا انسان را وابسته به خودش آفرید و هر کاری در عالم به اذن خداست) نماز بخواند؟ من احساس عذاب می‌کنم وقتی نماز می‌خوانم. چون با خود می‌گویم خدا ترا بی‌قید و شرط دوست دارد ولی تو به این دلیل نماز می‌خوانی که از خدا در نماز بخواهی حاجت‌هایت را برآورد. این راو عذاب می‌دهد. فعلا دیگر نماز نخواندم؛ چون احساس گناه می‌کنم شرمنده خدا می‌شوم و بدتر از همه این‌که او خودش می‌‌داند که من برای قدرتش در انجام کار او را می‌‌خواهم، واین موضوع عذابم می‌ده‌د. حالا سوالم این است که چطوری عاشق خدا باشم و چیزی ازش نخواهم؟
پاسخ اجمالی

1. عشق به خدای متعال از راه معرفت و شناخت او به دست می‌آید؛ بر این اساس، طبیعی است اگر کسی شناخت خود را نسبت خداوند متعال بیشتر کند عشق و محبت او به خداوند بیشتر خواهد شد. البته از آن‌جا که معرفت و شناخت مراتبی دارد؛ قهرا عشق و محبت به خدا نیز دارای مراتب خواهد بود.

2. عشق و محبت به خداوند منافات با درخواست از خداوند ندارد؛ بلکه نشانه معرفت کامل است؛ زیرا معنای حقیقی دعا و درخواست از خداوند این است که شخص دعا کننده اولا: می‌داند خداوند تمام کمالات را دارد؛ قادر مطلق، عالم مطلق، مهربان و بخشنده است. و ثانیا: می‌داند که خودش (شخص دعا کننده) از خودش چیزی ندارد؛ هر چه دارد از طرف خداوند به او عطا شده است؛ بنابراین لحظه لحظه عمر او و تمام نعمت‌هایی که از آن برخوردار است وابسته به عنایت و لطف خداوند متعال است که تعبیر شاعر:

                     به اندک التفاتی زنده دارد آفرینش را                                  اگر نازی کند فرو ریزند قالب‌ها

پس شخص دعاکننده به بالاترین معرفت رسیده است؛ زیرا دعا کردن و خواستن حاجات از پروردگار، نشانگر آن است که شخص هیچ تکبر و غروری در مقابل خدا ندارد و این نیز مرتبه‌ای از عشق است. و بر همین اساس حتی اگر فردی به مراحل بالای عشق به خدا نرسیده، نباید عبادات خود را ترک کند.

ر. ک: شناخت و عشق به خدا؛ عشق به خدا؛ فلسفه دعا؛ رابطۀ حکمت خدا و فلسفۀ دعا