تقلب در امتحانات درسی و در کنکور چه حکمی دارد ؟ اگر با این کار حق کسی ضایع شود چه باید کرد؟
پرسش
من الان دو سال است که در دانشگاه آزاد در رشته حقوق قبول شده ام و مشغول به تحصیل هستم که قبل از قبول شدن در دانشگاه در دوران تحصیلم در درس هایی تقلب کرده بودم که در دو تا از این درس ها مطمئن به تاثیر تقلبم هستم و در بقیه درسها که دقیق تعدادشان را نمی دانم در تاثیر تقلبم شک دارم و در بعضی مواقع مانند دادن کنکور به یکی دو نفر کمی کمک کرده ام و در زمانی هم که تقلب می کردم متوجه خلاف شرع بودن و اثرات تقلب نبودم حالا با در نظر گرفتن این که اگر تقلبم رو می گرفتند نمره هایم صفر می شد خواهش می کنم به این سوالات به طور دقیق جواب بدهید و اگر کوچک ترین اشکالی باشد مصلحت رو در نظر نگیرید.1. چون من دیپلم و پیش دانشگاهی رو با تقلب گرفته بودم اجازه دادن کنکور رو نداشتم و با قبول شدنم حق یک نفر را ضایع کرده ام؟2. اگر من در مراحل بالاتر دو باره امتحان کنکور بدهم و قبول بشوم حق دیگری هم ضایع می شود؟3. اگر من در امتحان وکالت قبول بشوم یک حقی ضایع می شود و اگر وارد بازار کار بشوم به طور مستمر حقوق یک سری از افراد رو ضایع خواهم کرد به دلیل اشکال داشتن مجوز وکالت؟ 4. آیا ادامه تحصیل به مراحل بالاتر و اشتغال من با نظر خداوند مخالف است... خواهش می کنم به طور دقیق و با استدلال جواب بدهید تا شاید من بعد از چند ماهی به این مشکلم که پس از استفتائات گوناگون حل نشده است و شکل وسواس به خود گرفته پایان بدهم. در اخر هم دوباره خواهش می کنم که به تمام سوالات 1.2.3.4پاسخ بدهید.
پاسخ اجمالی

همه ی مراجع تقلید تقلب در امتحانات درسی را حرام می دانند.[1]

سؤال و متن فتوای هر یک از مراجع تقلید به صورت واضح پاسخ گوی سؤالات شما می باشد از این رو بصورت جداگانه آن ها را می آوریم .

سؤال: اگر دانش آموز یا دانشجویی در امتحانات با تقلب نمره ی قبولی کسب کند و به مرحله ی بالاتر برود و از مزایای آن استفاده کند، حکم استفاده از این مزایا چیست؟

حضرت آیت الله خامنه ای: تقلب حرام است، ولی اگر تخصص و مهارت لازم را برای کاری که برای آن استخدام شده دارد و مقررات استخدام رعایت شده، استخدام و دریافت حقوق اشکال ندارد.

حضرت آیت الله فاضل لنکرانی (ره): مشکل است، شرعاً نمی تواند از این مزایا استفاده کند.

حضرت آیت الله بهجت: باید جبران کند آن درس را.

حضرت آیت الله تبریزی(ره): تقلب دروغ عملی است و جایز نیست و اگر کسی این کار را کرد و متصدی کاری شد که خبرویت نمی خواهد و مانند دیگران کار کرد، مانعی ندارد و در صورتی که آن کار خبرویت می خواهد و شخص مذکور خبرویت آن را ندارد، تصدی آن جایز نیست.

حضرت آیت الله صافی گلپایگانی: تقلب در هر امری جایز نیست.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی: در صورتی که در یکی دو ماده ی درسی تقلب کرده باشد، هرچند کار خلاف کرده، ولی مدرک گرفته شده و ادامه ی تحصیل و استخدام با آن مدرک اشکال ندارد.

حضرت آیت الله سیستانی: استفاده ی او اشکال ندارد، گرچه عمل او (تقلب) جایز نیست».[2] و[3]

البته همان گونه که ملاحظه می شود این پاسخ ها تنها از جنبه ارتقاء به رتبه بالاتر و استفاده از امتیازات و حقوق داده شده است و به حکم تضییع حقوق دیگران اشاره ای نشده است.

اما اگر در جایی تقلب باعث تضییع حق از شخص دیگری شود باید جبران شود یا از کسی که حقش تضییع شده است حلالیت بخواهند و رضایت او را بدست آورند مگر این که امکان جبران وجود نداشته باشد.

دفاتر آیات عظام در پاسخ به این سؤال که، اگر کسی در کنکور تقلب کند و حق کسی را ضایع نماید، چون قبول نمی شد و کس دیگری جایش می آمد، چگونه باید جبران کند و حلالیت بطلبد؟، فرموده اند:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):

تقلب حرام است و توبه کافی است.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

باید انصراف دهد تا نفر بعد جایگزین او شود [4] .

بهر حال مطابق آنچه در چهار سوال خود مطرح کرده اید، چون طبق شرایط سازمان سنجش در زمانی که شما در کنکور شرکت کرده اید نمرات دوران دبیرستان تأثیری در شرکت و در قبولی کنکور نداشته است، بنا بر این در مقطع کنکور حق کسی را ضایع نکرده اید. و نسبت به تقلب رساندن به دیگران در کنکور چون یقین ندارید که کمک شما در موفقیت آنان نقش داشته است یا نه؟ دیگر دنبال نکنید و جلوی وسوسه ی شیطان را بگیرید و ان شاء ا...حق کسی را ضایع نکرده اید و در مراحل بعدی هم که خوشبختانه دیگر تقلبی انجام نداده اید.

اگر ان شاء ا...برای وکالت قبول شدید چون امتحانات و شرایط آن ربطی به نمرات دبیرستان ندارد بنابراین در این مرحله هم حق کسی ضایع نشده است فقط باید به خاطر انجام تقلب در امتحانات که حرام بوده است توبه کرده و از خداوند مهربان طلب آمرزش نمایید که ان شاء ا... توبه شما پذیرفته می شود. به هر حال جای هیچ گونه وسوسه ای باقی نمی ماند.

 [1]  رساله ی دانشجویی، مسئله ی 539.

[2]   مسائل جدید از دیدگاه علما و مراجع تقلید، ج 3، ص 211.

[3]   اقتباس از سؤال 1378 (سایت: 1411).

[4]   نک: سؤال 1867 (سایت: 2000).