نحوه انجام غسل چگونه است؟
پرسش
نحوه انجام غسل چگونه است؟ آیا در هنگام غسل می‌شود به نیت شستن طرف راست یا چپ، کل بدن را زیر دوش شست؟
پاسخ اجمالی
انجام غسل به دو گونه است:
1. غسل ارتماسی؛ که فرد با نیت غسل، درون آب فرو ‌می‌رود به طوری که آب تمام بدن را فرا گیرد.[1]
2. غسل ترتیبی؛ در غسل ترتیبى باید به نیّت غسل، اول سر و گردن، بعد طرف راست بعد طرف چپ بدن را بشوید.[2] و اگر عمداً یا از روى فراموشى یا به واسطۀ ندانستن مسأله به این ترتیب عمل نکند، غسل باطل است. [3]
بنابراین، لازم است ترتیب در نیت مراعات شود و لو این که تمام بدن را زیر دوش بگیرد؛ یعنی اگر نیت او شستن عضو خاصی (به ترتیبی که ذکر شد) باشد، اشکال ندارد، هر چند برخی از مراجع تقلید[4] این نوع غسل کردن را صحیح ندانسته و غیر از تفکیک نیت، تفکیک در عمل شستن را هم لازم می‌دانند.
با این حال برخی از فقها، رعایت ترتیب در شستن اعضای غسل را واجب ندانسته و می‌گویند: اگر همه بدن به هر صورتی شسته شود غسل صحیح است.[5]

[1]. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه ر.ک: نمایه 4844 (غسل ارتماسی در استخر).
[2]. آیات عظام صافی، سیستانی و  وحید خراسانی: (بنابر احتیاط واجب)؛ آیات عظام خویی و شبیری: (اول سر و گردن، بعد بدن را بشوید و بهتر آن است که اول طرف راست بعد طرف چپ بدن را بشوید)؛ آیت الله بهجت: (همچنین رعایت ترتیب در هر عضو از غسل ترتیبى بنا بر احتیاط، واجب است، به این صورت که از بالا شروع کند و به قسمتهاى پایین عضو ختم کند).
[3]. آیات عظام صافی، سیستانی و سبحانی: (بنابر احتیاط واجب)؛ امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج‌1، ص 215، م 361، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ وحید خراسانى، حسین، توضیح المسائل، ص 72، م 367، مدرسه امام باقر (ع)، قم، نهم، 1428 ه‍ ق؛ سبحانى، جعفر، رساله توضیح المسائل، ص 162، 307، مؤسسه امام صادق (ع)، قم، سوم، 1429 ه‍ ق.
[4]. آیات عظام: تبریزی، خویی و  وحید خراسانی.