اگر بشر روزی بتواند مردگان را زنده کند، آیا آموزه‌های دینی دچار تردید نخواهند شد؟
پرسش
اگر بشر روزی علمش به جای برسد که مردگان را زنده کند، می‌توان گفت که خدا زائیده ذهن بشر است؟
پاسخ اجمالی
طبق آیات صریح و بدون تأویل قرآن کریم، زنده کردن مردگان تنها به دست خدا و یا با اجازه خاص او امکان‌پذیر است.
از این رو از مسلمات دینی آن است که یک انسان عادی بدون اذن خداوند هرگز توانایی انجام چنین کاری را نخواهد داشت و به این دانش دست نخواهد یافت:
«فَلَوْلا إِذا بَلَغَتِ الْحُلْقُوم... تَرْجِعُونَها إِنْ کُنْتُمْ صادِقینَ»؛[1]پس چرا هنگامى که جان به گلوگاه مى‏رسد (توانایى بازگرداندن آن‌را ندارید)؟! و شما در این حال نظاره مى‏کنید (و کارى از دستتان ساخته نیست). و ما از شما به او نزدیک‌تریم ولى نمى‌‏بینید! ... پس آن (روح) را بازگردانید اگر راست می‌گویید!
بدین ترتیب ما مطمئنیم افرادی که منکر خدایند هرگز نخواهند توانست اشخاصی که مرگ قطعی آنان مسلم شده را زنده نمایند و اگر به چنین قدرتی دست یابند می‌توانند در صحت آموزه‌های دینی دچار تردید شوند. البته:
الف . اگر دانش بشر به این درجه برسد که فردی که دچار مرگ مغزی شده را به زندگی بازگرداند، باز هم نمی‌توان به آن زنده‌کردن مرده گفت چون او در واقع هنوز نمرده بود بلکه در پرتگاه مرگ قرار داشت.
ب . شبیه‌سازی نیز موضوع جداگانه‌ای است؛ چون فرد شبیه‌سازی شده، تنها انسانی شبیه به فرد مرده است، و نه خود او!

[1]. واقعه، 83- 87.