در بعضی مناطق، قبل از ازدواج رسمی و دائم، بین دختر و پسر عقد موقتی می‌خوانند. آیا پس از اجرای صیغه و انجام دخول، مرد می‌تواند بگوید حاضر به ازدواج دائم نیستم؟
پرسش
در بعضی مناطق، قبل از ازدواج رسمی و دائم، بین دختر و پسر عقد موقتی می‌خوانند. آیا پس از اجرای صیغه و انجام دخول، مرد می‌تواند بگوید حاضر به ازدواج دائم نیستم؟ با توجه به اینکه این مسئله ممکن است موجب سوء استفاده و شیادی برخی افراد ‌شود، آیا می‌توان گفت انجام عقد دائم به نحو شرط ارتکازی و ضمنی (هر چند به آن تصریح نشده) در عقد موقت وجود داشته است و مرد ملزم است عقد دایم را انجام دهد؟
پاسخ اجمالی
اگر در صیغه موقت، شرط ازدواج دائم نشده باشد، نمی‌توان مرد را ملزم به آن کرد، ولی شایسته است مرد این کار را نکند و توصیه می‌شود مردم نیز از اول، عقد دائم جاری کنند.
البته برخی از فقها[1] در این‌باره می‌گویند، اگر ازدواج دائم شرط ارتکازى[2] ضمن عقد موقت باشد، واجب است به شرط عمل کنند و تشخیص موضوع به عهده طرفین عقد موقت است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر ازدواج دائم شرط ارتکازى ضمن عقد موقت باشد، واجب است به شرط عمل کنند. تشخیص موضوع به عهده طرفین عقد موقت است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
مى‌تواند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال، عقد دائم حساب نمی‌شود، ولی شایسته است مرد این کار را نکند و توصیه می‌شود مردم نیز از اول عقد دائم جاری کنند
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
باید به نحو شرط ضمن عقد باشد و یا عقد مبنی بر آن واقع شود و در غیر این صورت مرد می‌تواند از عقد دائم امتناع کند.

[1]. آیت الله خامنه‌ای.
[2]. شرطی که عموم مردم آن را در عقدها لحاظ می‌کنند، حتی اگر بر آن تصریح نشود.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.