آیا ازدواج دائم بدون اذن پدر و با خواندن صیغه عقد به فارسی جایز است؟ و آیا روابطی که قبل از ازدواج (اعم از: بوسه و نوازش و ...) بوجود آمده است گناه دارد؟
پرسش
پسری از من خواستگاری کرد و هردو قسم خوردیم که با هم ازدواج می کنیم. آیا اگر صیغه عقد بصورت فارسی و شفاهی بین دونفر جاری شود آن دو بهم محرم اند؟ (بدون اذن پدر) در حال حاضر بدلیل موقعیت کاری و تحصیلی ایشان که سبب مخالفت خانواده من می شود حداقل تا یکسال امکان ازدواج ما وجود ندارد. متاسفانه مختصر روابطی بین ما بوجود آمد آیا اگر ازدواج کنیم قبل آن مرتکب گناه کبیره شدیم؟ اگر خانواده من اجازه ازدواج با ایشان را به من ندهند چه کنم؟ آیا امکان توبه هست؟ چگونه؟ آیا روابطم را با ایشان (حتی تلفنی) کاملاً قطع کنم؟ من شدیداً شرمنده ام و احساس گناه و عذاب وجدان می کنم!! لطفاً راهنمایی کنید.
پاسخ اجمالی

اسلام برای بر آورده شدن نیازهای زن و مرد، چهارچوب ازدواج (دائم و موقت) را معین کرده است. و صحت ازدواج (دائم و موقت) نیز دارای شرایطی است[1]، از جمله این که تمامی مراجع عظام در این باره می فرمایند: دخترى که به حد بلوغ رسیده و رشیده است، یعنى مصلحت خود را تشخیص مى‏دهد، اگر بخواهد شوهر کند، چنانچه باکره باشد باید از پدر یا جدّ پدرى خود اجازه بگیرد. (حضرت آیت الله بهجت می فرماید: بنابر احتیاط تکلیفا؛ اجازه شرط است.[2]) و اگر پدر و جدّ پدرى غایب باشند، به طورى که نشود از آنان اذن گرفت و دختر هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد لازم نیست از پدر و جدّ پدرى اجازه بگیرد و نیز اگر دختر باکره نباشد در صورتى که بکارتش بوسیله شوهر کردن از بین رفته باشد، اجازه پدر و جد لازم نیست. ولى اگر بواسطه وطى به شُبهه یا زنا از بین‏ رفته باشد، احتیاط مستحبّ آن است که اجازه بگیرند[3].[4]

آیات عظام خامنه ای، فاضل لنکرانی، صافی، مکارم، وحید، تبریزی می فرمایند:" بنابر احتیاط واجب، باید از پدر یا جد پدریِ خود اجازه بگیرد."[5]

حضرت آیت الله بهجت می فرماید: بنابر احتیاط تکلیفا؛ اجازه شرط است.[6]

اما با وجود چهارچوب ازدواج در مکتب مقدس اسلام، هر گونه ارتباط جنسی اعم از صحبت های عاشقانه، بوسه، لمس و نوازش و ... باید بعد از عقد ازدواج باشد. و حتی دختر و پسری که با هم نامزد هستند و قرار است که در آینده ی نزدیک با هم ازدواج کنند قبل از عقد نمی توانند از یکدیگر استفاده و لذت جنسی ببرند حتی اگر در حد گفت و شنودهای عاشقانه و دست دادن باشد.

بنابر این در ابتداء لازم است مسئله را با والدین خویش مطرح نموده و رضایت آنان را برای این امر خیر کسب نمائید. و اگر کارهای خلاف شرعی (لذتهای جنسی اعم از بوسه و نوازش و ... قبل از عقد ازدواج) انجام گرفته است، آنها را در جایی باز گو نکنید. و بدانید که تنها با توبه واقعی در پیشگاه خداوند متعال می توانید گناهان گذشته را جبران نمائید. و از آنجایی که خداوند آمرزنده و مهربان است، اگر واقعاً توبه کنید انشاء الله گناه شما را می بخشد.

با این حال برای آگاهی بیشتر به نمایه های ذیل مراجعه نمایید:

1. فلسفه نیازمندی دختر به اذن پدر در ازدواج موقت و دائم، سؤال شماره 2074 (سایت: 2125).

2. روابط جنسی قبل از ازدواج، سؤال شماره 2373 (سایت: 3207).

3. عربی بودن در صیغه ی ازدواج موقت، سؤال شماره 1098 (سایت: 1150).

4. توبه از گناه،سؤال 3192 (سایت: 3444).

[1]  سوال 1290 (سایت: 1275).

[2] . همان.

[3]  . توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، صص: 459-458.

[4]  . اقتباس از سؤال 3923 (سایت: 4209).