آیا صیغه‌ی عقد ازدواج موقت، حتما باید به زبان عربی خوانده شود؟
پرسش
در مورد عقد موقت گفته شده است که با زنان غیر مسلمان اهل کتاب می‌توان ازدواج موقت انجام داد و حتما صیغه‌ی عقد باید به صورت عربی خوانده شود. اگر زنی بود که با عربی آشنا نیست چگونه می‌تواند صیغه‌ی عقد موقت را بخواند؟ یا فقط رضایت طرفین کافی است؟
پاسخ اجمالی

ازدواج موقت مردان مسلمان با زنان اهل کتاب را همه‌ی مراجع تقلید فعلی و معاصر، جایز دانسته‌اند.[1]

برای عقد موقت(متعه) چند چیز شرط است، از جمله:

  1. باید صیغه‌ی عقد خوانده شود؛ لذا تنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست، بلکه باید به همراه انشاء الفاظ خاصی باشد.
  2. به احتیاط واجب صیغه‌ی عقد باید به عربی صحیح خوانده شود و اگر خود مرد و زن نتوانند صیغه را به عربی صحیح بخوانند به هر لفظی که صیغه را بخوانند صحیح است، و لازم هم نیست که وکیل بگیرند اما باید لفظی بگویند که معنای "زوّجت" و "قبلت" را بفهماند.[2]

مثلا پس از تعیین مهریه و مدت عقد (در ازدواج موقت)، زن بگوید: «بنابر مهریه و مدتی که قبلا تعیین شد، با تو ازدواج کردم»، سپس بلا فاصله مرد بگوید «قبول کردم». در این صورت عقد ازدواج موقت آنها صحیح و این دو با هم زن و شوهر هستند.[3]

[1]. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏2، ص، 468، مسئله 2397. برای آگاهی از دیدگاه‌های فقهای گذشته، نک: مغنیه، محمد جواد، الفقه علی المذاهب الخمسة، ج 2، ص 47-49.

[2]. آنچه بیان شد نظر امام خمینی(ره) است. برای آگاهی از فتاوای سایر مراجع، نک: توضیح المسائل مراجع، ج 2، از ص 449 - 460؛ امام خمینی، تحریر الوسیله، ج 2، ص 701 - 707 و ص 734 - 736.

[3]. برای آگاهی بیشتر، ر. ک: «ازدواج موقت(متعه) شرایط و احکام»، 574.