رفت و آمد با اهل حق که قائل به تناسخ و حلول هستند،‌ چه حکمی دارد؟
پرسش
با سلام؛ نظر اسلام و شیعیان درباره فرقه اهل حق که به ظاهر می‌گویند ما شیعه هستیم، ولی در باطن به تناسخ و حلول اعتقاد دارند - و حتی جلسه نذری دارند که شرطشان سرسپردگی است... - چیست؟ من با دختری از آنها ازدواج کردم. زن بنده شیعه است و به اهل حق اعتقاد ندارد، ولی رفت و آمد ما به منزل پدر خانم و غذا خوردن برای من بلا مانع است؟ اگر امکان دارد کامل توضیح دهید.
پاسخ اجمالی

این افراد، اگر حضرت علی(ع) را خدا دانسته یا معتقد به حلول خدا در او باشند، و یا این‌که منکر یکی از ضروریّات دین اسلام شوند، کافر و نجس هستند. در غیر این صورت، جزو فرق مسلمین محسوب شده و احکام اسلام بر آنان جاری می‌شود. در هر حال، چنانچه در مراوده با این افراد ترس از انحراف باورها نباشد، معاشرت با آنها، اشکال ندارد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

اگر قائل به الوهیت حضرت علی(ع) و یا منکر ضروری دین باشد، نجس است؛ و در صورتی که چنین اعتقادی نداشته باشد، و توحید و نبوت را قبول داشته و هیچ یک از ضروریات دین اسلام را انکار نکند، و معتقد به نقصی در رسالت رسول اکرم(ص) نباشد، حکم به کفر و نجاست او نمی‌شود و چنانچه خوف خطر مذهب در بین نباشد، و مفسده‌ای نداشته باشد، معاشرت مانعی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

در صورتی که امیرالمومنین(ع) را خدا خوانده یا بگویند خدا در او حلول کرده در حکم کافرند. همچنین اگر منکر یکی از ضروریات دین مانند نماز و روزه -که تمام مسلمانان جزو دین اسلام می‌دانند- بشوند، مگر این که انکار آنها از روی شبهه باشد یا بدانیم که به خدا و پیامبر ایمان قلبی دارند.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

به طور کلی چنانچه ضرورتی از ضرورات دین را انکار می‌کنند نجس هستند.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

فرقه‌های اهل حق، مختلف هستند. بعضی اصولاً عقاید اسلامی را قبول ندارند و برخی قبول دارند، ولی بدعت‌هایی گذارده‌اند. گروه دوم اگر منکر توحید و نبوت نباشند، معاشرت با آنها اشکالی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

مادامی‌که چیزی از ضروریات دین را انکار نکنند و یا مقام الوهیت برای امیرالمومنین(ع) قائل نباشند، جزو فرق مسلمین محسوب می‌شوند و احکام اسلام بر آنان مترتب است.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.