کد سایت fa94670 کد بایگانی 85031 نمایه تبدیل بخشی از مسجد به کفش‌داری و دفتر
طبقه بندی موضوعی تصرف در موقوفات
اصطلاحات مسجد
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
آیا می‌توان بخشی از مسجد را به کفش‌داری و دفتر مسجد اختصاص داد؟
پرسش
آیا جایز است قسمتی از مسجد را به وسیله پارتیشن جدا کرد و به کفش‌داری و دفتر مسجد اختصاص داد؟ با توجه به اینکه جای دیگری برای این کار وجود ندارد.
پاسخ اجمالی

تصرف در مکان وقفی نباید به گونه‌ای باشد که با جهت و هدف وقف منافات داشته باشد؛ بنابراین، جدا کردن بخشی از فضای مسجد به عنوان دفتر یا کفش‌داری، جایز نیست، مگر این‌که جهت اقامه نماز به آن مکان نیازی نباشد و بتوان در صورت ازدحام جمعیت، آن بخش را جهت اقامه نماز و عبادت به حال اوّل برگرداند، یا آن‌که وجود چنین قسمت‌هایی برای نمازگزاران ضروری بوده و چاره دیگری نباشد که البته در هر صورت، رعایت احترام مسجد واجب است.

این حکم در صورتی است که کل زمین یا ساختمانی به عنوان مسجد وقف شده باشد، ولی اگر ابتدا مکانی را ساخته و در آن سازه، قسمت‌هایی به عنوان دفتر، کفش‌داری، سرویس بهداشتی و ... در نظر گرفته شود و قسمتی هم به عنوان مسجد وقف گردد، این کار اشکالی ندارد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

خیر.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

تا زمانی که برای اقامه نماز به آن احتیاج نباشد، استفاده از آن با اجازه متولی شرعی، در اموری که منافاتی با شأن مسجد ندارد جایز است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

چنانچه ضرورت جدی داشته باشد، مانعی ندارد ولی احکام مسجد رعایت شود.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

تغییر در وقف جائز نیست.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

جداکردن بخشی از فضای مسجد برای دفتر مسجد یا تعبیه کفشداری در آن، اگر به گونه‌ای باشد که احترام مسجد حفظ شود و باعث اذیت نمازگزاران نشود و موجب نجس شدن مسجد نشود و بتوان در اوقات دیگر -در صورت نیاز- برای اقامه نماز و عبادت آن بخش را به حال اول برگرداند، جایز است؛ البته در هر حال آن بخش از مسجد همچنان احکام مسجد را دارد

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.