آیا در روایتی به شباهت امام زمان(عج) با حضرت یوسف(ع) اشاره شده است که مردم با آن‌که حضرتشان را می‌بینند؛ اما ایشان را نمی‌شناسند؟!
پرسش
آیا مردم امام زمان(عج) را می‌بینند؛ اما مانند برادران حضرت یوسف(ع) ایشان را نمی‌شناسند؟
پاسخ اجمالی

برخی روایات حاکی از آن است که امام مهدی(عج) در میان مردم هستند و مردم حضرتشان را می‌بینند؛ اما ایشان را

نمی‌شناسند.

سدیر صیرفی می‌گوید امام صادق‌(ع) فرمود: حضرت قائم(ع) شباهت‌هایی با حضرت یوسف(ع) دارد. عرض کردم: گویا مرادتان زندگی و غیبت ایشان است؟ امام(ع) فرمود: برخی از این مردم پست که خود را مسلمان می‌پندارند، چگونه چنین چیزی را ناممکن می‌دانند؟! برادران یوسف(ع) از فرزندان پیامبران بودند و با او (در مصر) تجارت و معامله کردند و گفت‌وگو کردند و با آن‌که او برادرشان بود، اما او را نشناختند تا خودش را معرفی کرد و گفت من یوسف هستم! پس چرا لعنت‏شدگان از این امت تکرار چنین ماجرایی در مورد حجت خودش را ناممکن می‌پندارند؟!

یوسف فرمانروای مصر بود و فاصله‌ی میان او و پدرش یعقوب(ع) تنها 18 روز راه بود. اگر می‌خواست پدرش را آگاه کند، می‌توانست. یعقوب و فرزندانش پس از دریافت مژده‌ی زنده‌بودن یوسف، فاصله‌ی میان بیابانی که در آن زندگی می‌کردند تا مصر را در مدت نه روز پیمودند! پس چرا برخی این موضوع را غیر ممکن می‌دانند که خدا با حجت خودش نیز همان روش یوسف(ع) را پیاده‌سازی نماید، به طوری که در بازارها حرکت کند و پا روی فرش آنها گذارد و با این وجود، او را نشناسند تا زمانی که خداوند به ایشان اجازه دهد تا خود را معرفی نمایند.[1]

امام باقر(ع) فرمود: در مورد صاحب الامر چهار نشانه از نشانه‌های پیامبران الهی، حضرت موسی(ع)، حضرت عیسی(ع)، حضرت یوسف و حضرت محمد(ص) است.... شباهت ایشان به یوسف(ع) آن است که برای اطرافیان‌ خودش ناشناس است، همان‌گونه که یوسف(ع) تا مدتی خودش را به خانواده‌اش معرفی ننمود و آنان هم او را نشناختند.[2]

[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 1، ص 336 – 337، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.ج‏1، ص: 336 - 337

[2]. ابو الصلاح الحلبی، تقی بن نجم، تقریب المعارف، محقق، مصحح، تبریزیان(الحسون)، فارس، ص 431، قم، الهادی، چاپ اول، 1404ق.