حجاب مردان در میادین ورزشی چگونه باید باشد؟
پرسش
حجاب مرد از ناف است تا زانو. یعنی اگر نامحرم به ران مرد نگاه بی ریب هم که داشته باشد هم مرد گناه کرده هم زن. پس چرا در حکومت اسلامی به مسئله ای مثل خالکوبی بازوی ورزشکاران(که حرام نیست)مثل جرم برخورد می شود و به رعایت نکردن حجاب پای مرد (که حرام است) هیچ توجهی نمی شود؟
پاسخ اجمالی

اگر چه خالکوبی حرام نیست ولی کار پسندیده ای هم نیست،[1] این عمل، غیر از برخی جنبه های شخصی، در میادین ورزشی که هر ورزشکار علاوه بر آن که دارای شخصیت حقیقی است، به عنوان نمایندۀ یک ملت بزرگ،دارای شخصیت حقوقی نیز می باشد، دارای جنبه های عمومی و فرهنگی است، به خصوص که در این چند سال اخیر به عنوان یکی از مظاهر دنیای ورزشی غرب؛ معرفی شده است.

با توجه به این دقت ها و اثری که جوانان ورزشکار به عنوان نخبه های ورزشی یک ملت،بر جوانان دارند، می توان از اظهار آن جلوگیری کرد.

در خصوص پوشش مرد هم، طبق فتوای مراجع معظم تقلید، مردان باید عورتین خود را از نا محرم بپوشانند ولی پوشاندن بقیۀ بدن از آنها واجب نیست. البته مستحب است مواضعی را که مردان به طور عرفی می پوشند، از نامحرم بپوشانند.[2]

بنابراین حجاب مرد از زانو تا ناف نیست ولی نسبت به نگاه زنان به بدن مردان و ورزش کارن، باید نکاتی را متذکر شویم.

1.نگاه زن به بدن مرد نامحرم هر چند بدون قصد لذت، جایز نیست.[3] بنابراین دیدن مسابقات کشتی مردان، برای بانوان (به طور حضوری)،جایز نیست.

  1. در خصوص دیدن کشتى‏گیران و سایر ورزشکاران با بدن نیمه برهنه، از تلویزیون، برای بانوان، نظر مراجع عظام تقلید از این است :

آیات عظام امام، خویی، فاضل، سیستانى، تبریزى، نورى و وحید: اگر بدون قصد لذت و ترس افتادن به حرام باشد و باعث مفسده هم نشود، اشکال ندارد.[4]

آیات عظام بهجت، صافى و مکارم: با توجه به اینکه نگاه به این نوع برنامه‏ها، باعث فساد و تهییج شهوت مى‏شود، جایز نیست.[5]

آیت‏الله خامنه‏اى: اگر به طور غیر زنده پخش شود و قصد لذت و ترس افتادن به حرام نباشد، اشکال ندارد. و اگر به طور زنده پخش شود، در هر حال بنا بر احتیاط واجب جایز نیست. [6]

تبصره. فرض مسأله، جایى است که مردان ورزشکار و کشتى‏گیر ناشناس باشند (یعنى او را از غیرطریق فیلم به طور شخصى نشناسد) وگرنه به فتواى همه مراجع تقلید، تماشاى آن حرام است.[7]

در هر حال، پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در مورد پرسش مذکور به شرح زیر است:

حجاب مرد فقط پوشاندن عورت است، هر چند احتیاط این است که موی زهار را نیز بپوشانند و پوشاندن ناف تا زانو بهتر است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. به سؤال 9916 (سایت: 9827) به عنوان حکم خالکوبی، مراجعه کنید.

[2]. ص 70.

[3]. پرسش ها و پاسخ ها ی دانشجویی، ص 46

[4]. آیت‏الله نورى، استفتاءات، ج 1، س 458 امام، استفتاءات، ج 3، س 12؛ دفتر آیت‏الله سیستانى؛ آیت‏الله وحید؛ آیت‏الله تبریزى، صراطالنجاة، ج 1، س 1487.

[5]. آیت‏الله صافى، جامع‏الاحکام، ج 2، س 1607 و 1622 آیت‏الله بهجت، توضیح‏المسائل، متفرقه، م 2 و دفتر آیت‏الله مکارم.

[6]. اجوبة الاستفتاءات، آیت‏الله خامنه‏اى، س 9811.

[7]. با استفاده از نرم افزار پرسمان.