عهد به چه معناست؟ تعهد در اسلام با تعهد در سازمان چه تفاوتی دارد؟
پرسش
عهد به چه معناست؟ تعهد در اسلام با تعهد در سازمان چه تفاوتی دارد؟
پاسخ اجمالی

ارباب لغت، «عهد» را به نگهدارى و مراعات پی در پی چیزی معنا کرده اند؛[1] از این باب به «پیمان» که مراعات آن لازم است نیز عهد می گویند.[2]

«تعهّد» در لغت، به معنای نگهداری چیزی و تجدید عهد است،[3] امّا در اصطلاح امروزی، بار معنایی دیگری گرفته و شاید بتوان آن را این گونه تعریف کرد: الزامی که انسان را وادار به انجام یکسری امور می کند. با این تعریف، می توان معنای تعهد اسلامی و تعهد سازمانی را به دست آورد که تعهد اسلامی این است که ما خود را ملزم به انجام دستورات اسلامی بدانیم و از اوامر، اطاعت و از نواهی، دوری کنیم. البته تعهد اسلامی تنها به امور عبادی و دستورات فقهی فردی محدود نمی شود، بلکه شامل قوانین و مقررات اجتماعی (که لزومش برای یک جامعه انکار ناپذیر است) نیز شده و این قوانین نیز دستورات اسلامی به حساب می آیند.

بنابر این، الزام به قوانین سازمانی و کشوری -چه در حکومت اسلامی و چه در حکومت غیر اسلامی -در صورتی که منافاتی با دستورات اسلامی نداشته باشد- تعهّد دینی به حساب می آید و هر فردی باید به قوانین سازمانی پایبند باشد که این خود تعهدی دینی است.

[1]. راغب اصفهانى، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص 59، تحقیق: صفوان عدنان داودى‏، دارالعلم، الدار الشامیة، دمشق، بیروت، چاپ اول، 1412ق.‏

[2]. قرشى، سید على اکبر، قاموس قرآن، ج 5، ص 59، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ ششم، 1371 ش.

[3]. طریحی، فخر الدین، مجمع البحرین، محقق و مصحح: حسینی، سید احمد، ج 3، ص 116، نشر کتابفروشی مرتضوی، تهران، چاپ سوم، 1416ق.