ﺍگر کسی از روی جهل، در ﻏﺴﻞ؛ ﺗﺮﺗﻴﺐ را رعایت نکند، ﺣﻜﻢ ﻧﻤﺎﺯ ﻫﺎیی ﻛﻪ ﺑﻪ ﺍﻳﻦ ﺻﻮﺭﺕ خوانده چیست؟
پرسش
ﺍگر کسی ﺍﺣﻜﺎﻡ ﻏﺴﻞ را ﺑﺪ ﻣﺘﻮﺟﻪ ﺷﺪﻩ ﺑﺎﺷﺪ ﻭ ﺩﺭ ﺑﺮخی ﻧﻜﺎﺕ، ﺍﺷﺘﺒﺎﻩ ﻋﻤﻞ ﻛﺮﺩﻩ ﺑﺎﺷﺪ ﻭ ﻏﺴﻞ ﺑﺎ ﺟﺎ ﺑﻪ ﺟﺎیی در ﺗﺮﺗﻴﺐ ﺻﻮﺭﺕ گرﻓﺘﻪ ﺑﺎشد، ﺣﻜﻢ ﻧﻤﺎﺯﻫﺎیی ﻛﻪ ﺑﻪ ﺍﻳﻦ ﺻﻮﺭﺕ ﺧﻮﺍﻧﺪﻩ چیست؟
پاسخ اجمالی

اکثر مراجع عظام تقلید معتقدند؛ اگر غسل را به نحوى انجام داده که شرعاً باطل است [مثل اینکه ترتیب را رعایت نکرده باشد]، قضاى نمازهایى که در این حالت با حدث اکبر ]مثل جنابت[ خوانده، واجب است ولى روزه‌اش، اگر در آن هنگام اعتقاد به صحت غسل خود داشته، محکوم به صحت است.[1] و قضا و کفاره ندارد. بنابراین، جهت صحت نمازی که می خواند باید غسل به صورت صحیح انجام گرفته باشد.

در عین حال نظر بعضی از مراجع، آن است که اگر در یادگیری مسئله مقصر نبوده و کوتاهی نکرده باشد، غسلش صحیح است.[2] و برخی نیز اصلاً ترتیب را در غسل، شرط نمی دانند.[3]

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

اگر غسل به کیفیتی که در رساله ها بیان شده انجام نشود، غسل باطل است و موجب رفع حدث نمى ‏شود. لذا نمازهایى که با چنین غسلى خوانده شده، باطل و قضاى ‏آنها واجب است. ولى روزه‏ها با فرض اینکه معتقد به صحت غسل به صورت مذکور بوده و بقاى بر جنابت، عمدى ‏نبوده است، محکوم به صحت است.‏

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر از روی جهل قصوری باشد اشکال ندارد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

طبق فتوای اخیر ما رعایت ترتیب در غسل لازم نیست و همین که تمام بدن را به نیت غسل بشوید کافی است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

به احتیاط لازم باید نمازهایش را اعاده کند.

[1]. حضرات آیات: خمینی، گلپایگانی، خامنه ای، بهجت، صافی؛ توضیح المسائل (محشى - امام خمینى)، ج‌1، ص 759، س 529؛ خمینى، سید روح اللّٰه موسوى، استفتاءات ، ج‌1، ص 57، س 121، دفتر انتشارات اسلامى ، قم ، پنجم، 1422 ه‍ ق؛ گلپایگانى، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج‌1، ص 287، س 108، دار القرآن الکریم، قم ، دوم، 1409 ه‍ ق. بهجت، محمد تقى، استفتاءات، ج‌1، ص 206، دفتر حضرت آیت الله بهجت، قم، اول، 1428 ه‍ ق.

[2]. آیت الله سیستانی.

[3]. آیت الله مکارم شیرازی.

[4]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی  (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.