اگر فروشنده بگوید اتومبیل من را مثلا به 100 تومان بفروش و من 110 تومان بفروشم آیا غیر از حق العملم مالک 10 تومان اضافه می شوم؟
پرسش
شخصی اتومبیلی را به من تحویل می‌دهد و از من تقاضای فروش اتومبیل را به قیمت مثلاً 100تومان می‌کند. من اتومبیل را به قیمت 110 تومان می‌فروشم و الباقی مبلغ 10 تومان را علاوه بر حق العملم برای خودم بر می‌دارم. با توجه به این‌که فروشنده به فروش اتومبیل به قیمت 100 تومان راضی بوده است و در جریان فروش به قیمت 110تومان نباشد، حکم این 10تومان ما به التفاوت برای من چیست؟ اگر یک معامله صوری انجام دهم حکم آن چیست؟
پاسخ اجمالی

اگر با آگاهی و رضایت صاحب اتومبیل باشد، اشکالی ندارد و معامله صوری جایز نیست.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر بر اساس جعاله [و رضایت طرفین] باشد اشکال ندارد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

اگر با رضایت صاحب اتومبیل باشد اشکالی ندارد و معامله صوری جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در صورتیکه علم به رضایت صاحب اتومبیل دارید مانعی ندارد.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

کل مبلغ فروش اتومبیل از آن فروشنده است و باید با موافقت او در آن تصرف کرد.  لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.