با توجه به نقش دلالها در تورم و افزایش قیمت کالا روش نوینی اتخاذ شده است. که در این روش شرکت تولید کننده، محصول را به طور مستقیم و به قیمت بازار، از طریق فروش اینترنتی به دست مصرف کننده می رساند. و شرکت، از محل پول ما به التفاوت (آنچه به دلالها می رسید)، طرح تشویقی برای مصرف کننده ایجاد می کند، که فرضا اگر شخص تمایل داشت با تشویق دیگران به خرید از این سیستم، برای خود کسب درآمد کند و شرکت از این پول به بازاریابان خود، پورسانت پرداخت می کند، که گاهی این بازاریابان به چند لایه می رسند. حال کسب درآمد ناشی از این روش چه حکمی دارد؟
پرسش
سؤال بنده در مورد نوعی بازاریابی و فروش مستقیم کالا می باشد که به شیوۀ زیر انجام می شود: در روند تولید و عرضۀ کالا در بازار سنتی، محصول پس از تولید (بر فرض، قیمت نهایی جنس تولید شده 200 هزار تومان) به واسطه ها فروخته می شود و بعد از گذار از واسطه ها (تاجر ،عمده فروش، خرده فروش و...) محصول با قیمتی بیشتر (بر فرض 300هزار تومان) به دست مشتری می رسد. حال با توجه به نقش دلالها در تورم و افزایش قیمت کالا روش نوینی اتخاذ شده است. که در این روش تولید کننده، محصول را به قیمت بازار (همان300هزار تومان)، از طریق فروش اینترنتی و با پست به دست مصرف کننده می رساند (فروش مستقیم بدون واسطه). و شرکت از محل پول ما به التفاوت که بر فرض 100هزار تومان بود، طرح تشویقی برای مصرف کننده ایجاد می کند، که فرضاً اگر شخص تمایل داشت با تشویق دیگران به خرید از این سیستم، برای خود کسب درآمد کند و شرکت از این پول به بازاریابان خود، پورسانت پرداخت می کند. گاهی هم شرکت از محل این پول، به چند لایه (مثلا 10 لایه ) پورسانت پرداخت می کند. (بازاریابی شبکه ای قانونی) و در این روش بازاریابی با به کار گیری گروه آموزشی و حمایتی اشخاص می توانند مجموعه ای از فروشندگان را آموزش و برای خود کسب در آمد داشته باشند. کسب درآمد ناشی از این روش چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی

گرچه بازاریابى فى نفسه مانعى ندارد. ولى اگر بر خلاف قوانین و مقررات باشد، جایز نیست. همچنین کسب درآمد ناشى از افزایش اعضا به صورت شبکه‌اى و هرمی خواه از طریق عرضه کالا یا خدمات و یا دریافت حق عضویت و یا بازاریابى و یا شیوه‌هاى مشابه دیگر (داخلى باشد یا خارجى و تحت هر نام و عنوانى) جایز نمى‌باشد.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

گرچه بازاریابى فى نفسه مانعى ندارد ولى اگر بر خلاف قوانین و مقررات نظام مقدس جمهورى اسلامى باشد، جایز نیست؛ و همچنین کسب درآمد ناشى از افزایش اعضا به صورت شبکه‌اى خواه از طریق عرضه کالا یا خدمات و یا دریافت حق عضویت و یا بازاریابى و یا شیوه‌هاى مشابه دیگر (داخلى باشد یا خارجى و تحت هر نام و عنوانى) جایز نمى‌باشد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

حضرت آیت الله اجازه ورود در چنین شرکتهایی نمی دهند.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

هرگونه فعالیت اقتصادی شبکه ای به هر شکلی که باشد باطل و حرام است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

به طور کلی فی نفسه بازاریابی در قالب عقد جعاله مانعی ندارد ولی چنانچه به نحو هرمی باشد اکل مال به باطل است.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

بازار یابی مذکور جائز نیست.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.