آثار دنیایی وضو چیست؟
پرسش
آیا وضو دارای اثرهای خوب دنیوی است؟ لطفاً بیان فرمایید.
پاسخ اجمالی

وضو در کنار آثار متعدد و بزرگ اخروی، آثاری نیز در امور دنیایی انسان‌ها دارد که عبارت‌اند از:

1. سلامتی جسم؛ در حدیثی پیامبر گرامی اسلام(ص) خطاب به امام علی(ع) می‌فرماید: «وضو گرفتن قبل و بعد از غذا خوردن باعث شفای جسم و رفع بیماری‌های آن است».[1]

2. برطرف کننده فقر و افزایش روزی؛ امام صادق(ع) فرمود: «وضو گرفتن قبل و بعد از خوردن غذا، فقر را برطرف کرده و رزق و روزی را زیاد می‌کند».[2]

3. زیاد شدن خیر خانه؛ این مورد که اعم از مورد قبلی است. در روایتی از امام صادق(ع) نقل شده است: «هر کس دوست دارد که خیر خانه‌اش (که هم شامل مال و اموال و هم فرزند و امور معنوی خانواده) زیاد شود، هنگام آماده شدن غذا وضو بگیرد».[3]

4. برطرف شدن ناراحتی؛ یکی دیگر از آثار وضو گرفتن بعد از غذا، برطرف شدن هم و غم است. از پیامبر اکرم(ص) در باب وضو نقل شده است: «وضوی بعد از غذا همّ و غم را برطرف می‌کند».[4]

گفتنی است؛ آثاری که برای عمل نیک و یا بد در آیات و روایات بیان شده است؛ از یک نگاه اخروی‌اند و از نگاهی دیگر دنیوی؛ یعنی این‌گونه نیست که آثار دنیوی آن بی‌ارتباط با آثار اخروی باشند؛ مانند سلامتی جسم که در وضو به اندازه‌ی خود اثر گذار است؛ چرا که برای عبادت و بندگی خداوند و داشتن آخرتی نیکو سلامت جسم به اندازه خود تأثیر دارد؛ بنابر این، آثار دنیوی به نوعی به آثار اخروی بر می‌گردند؛ به علاوه، خیلی از آثار به ضمیمه‌ی اعمال نیک دیگر اثر بخش‌اند.

[1]. برقی، احمد بن محمد، المحاسن، محقق و مصحح: محدث، جلال الدین،‏ ج 2، ص 425، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، قم، 1371ق.

[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفارى، على اکبر، آخوندى، محمد، ج 6، ص 290، ح 2 و 5، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، تهران، 1407ق.

[3]. المحاسن، ج 2، ص 424.

[4]. الکافی، ج 6، ص 290.