اگر خانمی مهریه‌اش را ببخشد، آیا می‌تواند دوباره آن را مطالبه کند؟
پرسش
اگر کسی مهریه‌اش را ببخشد، ولی از نظر قانونی ثبت نشده باشد و بعد از مدتی برای مهریه شکایت کند حکم شرعی آن به چه صورت است؟
پاسخ اجمالی
در صورتی که مهریه به ذمه شوهر بوده و زن آن را بخشیده است، حتی اگر از لحاظ قانونی قدرت بر مطالبه داشته باشد، از لحاظ شرعی حق مطالبه نخواهد داشت. البته برخی از فقها[1] معتقدند که اگر بخشش مهریه با این پیش­فرض بوده که زوجیت آنان ادامه­دار خواهد بود، اما بعدها مرد بخواهد همسرش را طلاق دهد، زن می‌تواند مهریه‌اش را باز پس بگیرد.
در ضمن، چنانچه مهریه (مانند قطعه‌ی زمینی) عین خارجی بوده و بدون تغییر مهمی نزد مرد موجود باشد و بین زن و شوهر نیز خویشاوندی نَسبی نباشد، حتی اگر زن آن را بخشیده باشد، مجدداً می‌تواند آن را مطالبه کند.
ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

بعد از بخشیدن مهریه و برىء نمودن ذمه شوهر حق مطالبه آن را از شوهر ندارد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در صورتی که به ذمه شوهر بوده و آن را بخشیده است قابل بازگشت نیست، مگر اینکه بخشیدن به قصد ادامه زوجیت بوده ولی زوج بخواهد او را طلاق دهد، که در این صورت می‌تواند باز پس بگیرد. و درصورتی که مهریه عین خارجی بود تنها در صورتی که مهریه بدون تغییر مهمی موجود باشد و بین زن و شوهر خویشاوندی نسبی نباشد، عدول مانعی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

چنانچه مهریه در ذمه‌ی مرد بوده و زن ذمه شوهرش را ابراء کرده باشد، رجوع جائز نیست و گرفتن آن حرام است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

بخشش مهر به زوجه در حکم ابراء می‌باشد و قابل برگشت نیست و اگر بوسیله قانون بگیرد ضامن آن است.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

اگر مهریه‌اش را بخشیده است، طرح شکایت در این خصوص جایز نیست و اگر بر خلاف شرع این کار را کرد و دادگاه به ظاهر به نفع وی حکم داد و از این طریق مهریه را دریافت کرد، مالک آن نخواهد شد و تصرفش در آن مالی که به عنوان مهریه گرفته است، حرام است و ضامن خسارت‌هایی است که به طرف مقابل از ناحیۀ این شکایت وارد کرده است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.