کوتاه کردن موی سر نوزاد قبل یک‌سالگی چه حکمی دارد؟
پرسش
باسلام و خداقوت؛ کوتاه کردن موی سر کودکان(دختر) قبل یک‌سالگی چه حکمی دارد؟ و چه مقدار باید کوتاه شود و اگر قبل از یک‌سالگی کوتاه نشود چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی
یکی از سنت‌های مستحب در ارتباط با تولد نوزادان این است که در روز هفتم به دنیا آمدنشان موی سرشان را کوتاه کرده و به وزن موهایشان، طلا یا نقره صدقه داده شود، و در این حکم تفاوتی بین نوزاد دختر و پسر وجود ندارد. گفتنی است؛ این موضوع واجب نبوده و در صورت انجام ندادن آن، تکلیفی بر عهده والدین و نیز خود فرزند در آینده نخواهد بود.
این موضوع در روایتی از امام صادق(ع) چنین بیان شده است: «عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ: إِذَا وُلِدَ لَکَ غُلَامٌ أَوْ جَارِیَةٌ فَعُقَّ عَنْهُ یَوْمَ السَّابِعِ شَاةً أَوْ جَزُوراً وَ کُلْ مِنْهُمَا وَ أَطْعِمْ وَ سَمِّهِ وَ احْلِقْ رَأْسَهُ یَوْمَ السَّابِعِ وَ تَصَدَّقْ بِوَزْنِ شَعْرِهِ ذَهَباً أَوْ فِضَّةً وَ أَعْطِ الْقَابِلَةَ طَائِفاً مِنْ ذَلِکَ...»؛[1] هنگامی که نوزاد شما متولد شد پسر باشد یا دختر، هفتمین روز تولدش عقیقه انجام دهید، عقیقه گوسفند باشد یا بره فرقی نمی‌کند، از آن عقیقه هم خودتان بخورید و هم به دیگران بدهید. در همان روز برایش نام‌گذاری کنید؛ سرش را بتراشید و  به وزن مویش، طلا یا نقره صدقه دهید. مقداری از آن عقیقه را به خانمی که زایمان را بر عهده داشته است بدهید... .
برای آگاهی بیشتر:
مستحبات و آداب تولد فرزند بر عهده پدر، ۶۸۷۲

[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفارى، على اکبر، آخوندى، محمد، ج 6، ص 28، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق.