صندوق ذخیره فرهنگیان، هر ماه مبلغی از حقوق ما را بر ‌می‌دارد و دولت نیز معادل این پول به حسابمان واریز می‌کند که به آن سود هم تعلق خواهد گرفت. اگر بعد از بازنشستگی، مبلغی از این صندوق دریافت کنم به آن خمس تعلق می‌گیرد؟
پرسش
سلام من دبیر آموزش و پرورش هستم، چند سال پیش صندوقی تأسیس شد به نام صندوق ذخیره فرهنگیان که هر ماه مبلغی (معادل 15هزار تومان) از حقوق برداشته می‌شود و به این صندوق واریز می‌‌شود و دولت نیز موظف است معادل این پول را به این حساب در صندوق ذخیره واریز کند. که به آن سود هم تعلق خواهد گرفت، البته همه اینها به شرط این است که موجودی صندوق را، بعد از بازنشستگی برداشت کنیم. حالا می‌خواهم بدانم که اگر بعد از بازنشستگی من مبلغی از این صندوق دریافت کردم به آن خمس می‌خورد یا نه؟ لطفا با مثال توضیح دهید؟
پاسخ اجمالی
چنانچه قبل از بازنشستگی امکان برداشت از مبلغ مذکور، نبود، مبلغ برداشتی جزو درآمد سال وصول(بعد از بازنشستگی) است، پس چنانچه تا پایان سال خمسی همان سال وصول، مصرف نشود به آن خمس تعلق می‌گیرد. اما اگر قبل از بازنشستگی امکان برداشت آن‌را داشته‌اید، سر سال خمسی باید خمس اصل مبلغ و سود آن‌را پرداخت نمایید. در هر حال برخی از مراجع[1] درباره‌ی مبلغی که از طرف دولت واریز می‌شود می‌گویند: اگر این مبلغ در مقابل کار نباشد خمس ندارد، ولی سود حاصله از آن در سر سال خمسی مشمول خمس مى‌گردد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای(مد ظله العالی):
در فرض سؤال، مبلغی که از حقوق شما و سود حاصله آن در صندوق ذخیره می‌شود سر سال خمسی خمس دارد، ولی مبلغی که از طرف دولت واریز می‌شود، اگر در مقابل کار نباشد خمس ندارد ولی سود حاصله از آن نیز سر سال خمسی مشمول خمس مى‌گردد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی):
آنچه از حساب برداشت مى‌شود سر سال خمسی، خمس دارد و آنچه دولت مى‌‌دهد و همچنین سود پرداختى هر وقت تحویل گرفتید تا سرسال بعد خمس دارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال، چنانچه بعد از دسترسی به آن تا پایان سال خمسی باقی بماند، مشمول خمس است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(مد ظله العالی):
چنانچه قبل از بازنشستگی امکان برداشت از مبلغ مذکور نبوده است، مبلغ مذکور جزو درآمد سال وصول است که چنانچه تا سال خمسی مصرف نشود تخمیس آن لازم است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال به آن خمس تعلق می‌گیرد.

[1]. آیت الله خامنه‌ای.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.