راه هدایت و علاج کسانی که به دیدن فیلم های مستهجن عادت کرده اند چیست؟
پرسش
من و شوهرم هر دو از خانواده های مذهبی هستیم و پس از ازدواج برای ادامه تحصیل به آمریکا آمده ایم. چندی است که متوجه شده ام شوهرم گاهی که شب را بیدار می ماند به تماشای فیلم ها و صحنه های بسیار مستهجن می پردازد و علی رغم تذکر های غیر مستقیم بنده به این کار ادامه می دهد. این در حالی است که من تمام سعی خود را برای ارضای ایشان در مسائل جنسی در منزل می کنم. قابل ذکر است که ایشان در بسیاری از مسائل شرعی خود بسیار دقیق و متعهدند ولی حتی جلسه های هفتگی قرآن هم ایشان را از استمرار به این عمل زشت باز نمی دارد. با اینکه می دانم پاسخ به چنین مسائلی دقیقاً در حوزه کاری شما نیست اما خواهشمندم به بنده در حل این مشکل که ممکن است به از هم پاشیدن خانواده منجر شود کمک کنید. که بهترین راه برخورد با چنین مسائلی چیست؟
پاسخ اجمالی

برای از بین بردن هر دردی اول باید عامل آن درد را شناخت گاهی چند عامل توأمان در ایجاد یک درد دخیل اند مثلا محیط بی بند و بار و دسترسی آسان، ارضا نشدن غریزه جنسی در خانه، ضعیف شدن ایمان و گرایش به لذات دنیایی نامشروع و... از عواملی اند که می تواند فرد را به سمت گناه سوق دهد. شما باید با زیرکی و تحلیل علمی و البته غیر مستقیم علت درد را دریابید و آنگاه به درمان آن اقدام نمایید.

اشخاص و خانواده های متدّینی که مجبور به زندگی در چنین کشورهایی هستند، باید توجه داشته باشند که حفظ خود و زندگی و خانواده از شرّ مفاسد اخلاقی سعادت و رستگاری، کار بسیار سخت و دشواری است اما بسیار با ارزش است. برای رسیدن به این هدف مقدس نکات مهمی مثل: استعانت از خداوند، پرهیز از سوء ظن، توجه به ارزش مبارزه با گناه، ارتباط بیشتر با اشخاص متدیّن، تذکر عواقب سوء و ناگوار دیدن این گونه از فیلم هاو.... باید مورد توجه قرار گیرد.

پاسخ تفصیلی

با تشکر از سؤال شما و ابراز خوشنودی از اینکه به دنبال حل مشکل پیش آمده بر اساس رهنمودهای دین مبین اسلام هستید.

لازم است تذکر دهیم که اولا: در هر زمان، شیاطین، دام هایی برای به انحراف کشاندن اشخاص و خانواده های صالح، گسترده اند که با توجه به شرایط زمان ما و پیشرفت تکنو لوژی شکل جدیدی پیدا کرده است و در همه جای دنیا دیده می شود. در این میان، سهم کشور های غربی و آمریکا بیشتر است . اشخاص و خانواده های متدّین اگر مجبور به زندگی در چنین کشورهایی هستند، باید توجه داشته باشند که حفظ خود و زندگی و خانواده از شرّ این موانع سعادت و رستگاری، کار بسیار سخت و دشواری است اما بسیار با ارزش است زیرا یک نوع جهاد ،بلکه بالاترین نوع جهاد در راه خدا است که نیاز به استقامت و پا فشاری دارد، و با استعانت از خداوند حتماً نتیجه مطلوب و خدا پسندانه نصیب انسان می شود. خداوند درباره چنین افرادی می فرماید: «بر کسانی که گفتند: پروردگار ما خداست و ( در راه او ) استقامت و پایداری ورزیدند، فرشتگان نازل می شوند که مترسید و غمگین مباشید »[1].

ثانیا: توجه داشته باشید که برای از بین بردن هر دردی اول باید عامل آن درد را شناخت گاهی چند عامل توأمان در ایجاد یک درد دخیل اند مثلا محیط بی بند و بار و دسترسی آسان، ارضا نشدن غریزه جنسی در خانه، ضعیف شدن ایمان و گرایش به لذات دنیایی نامشروع و... از عواملی اند که می تواند فرد را به سمت گناه سوق دهد. شما باید با زیرکی و تحلیل علمی و البته غیر مستقیم علت درد را دریابید و آنگاه به درمان آن اقدام نمایید.

از این رو به اجمال و کلی برای مبارزه با این گونه مشکلات نکاتی را بیان می کنیم امید آنکه سودمند باشد:

1. درخواست خالصانه از خداوند

خالصانه از خداوند برای هدایت هرچه بیشتر و ثابت قدم ماندن در مسیر مستقیم هدایت خود و همسرتان کمک بخواهید زیرا خداوند کسانی را که خواهان هدایت هستند یاری می کند.[2]

2. پرهیز از سوء ظن

سعی کنید از سوء ظن های بی مورد و مخرب به شدت پرهیز کنید و تا یقین به انحرافی پیدا نکرده اید قضاوت نکنید.

3. برجسته کردن و توجه به صفات مثبت همسر

دنیا کارزار بزرگی است که جنود (سربازان) شیطان و جنود خداوند در آن پیوسته در حال نبردند همانطور که گفتید: همسرتان در بعضی از امور مذهبی خود بسیار دقیق است. انجام هر کدام از این امور مذهبی کمکی است که شخص به لشگر و سپاه خداوند می کند، سعی کنید این امور را که نقاط بسیار مثبتی هستند را هر چه بیشتر تقویت کنید و ارزش واقعی آنها و ارزش انسانهایی که چنین صفاتی را دارند یاد آوری کنید تا صفات مثبت همسرتان بتواند مانع جنبه های شهوانی او شود.

4. ارتباط بیشتر با اشخاص متدیّن و با ایمان و موفق و مورد علاقه همسرتان.

5. برگزاری و شرکت هر بیشتر در جلسات مذهبی و دینی و استفاده از برنامه ها، نوارها و درسهای مذهبی.

6. داشتن برنامه مستمر برای شنیدن کلام دانشمندان دینی و آگاه شدن با معارف عالی اسلام.

7. تذکر و یاد آوری عزت، وقار و ارزش والای انسان مومن و پرهیز کار ،بویژه انسان های مؤمنی که در چنین جوامعی زندگی می کنند و همرنگ جماعت نمی شوند و در مسیر صحیح و اسلامی قدم برمی دارند. و یاد آوری این که گناه و معصیت ارزش و عزت انسانی را نابود می کند.

8.تذکر عواقب سوء و ناگوار دیدن این گونه از فیلم ها (بدبینی ،عدم اعتماد ، کشیده شدن به انحرافات بعدی)، و بیان اینکه اولا دیدن چنین صحنه هایی هم از نظر اسلام حرام است.[3] و علت حرمت، وجود ضررها و مفاسدی است که یک نگاه مسموم ممکن است به دنبال داشته باشد.

9.پر کردن وقت هایی که همسرتان این فیلم ها را می بینند با برنامه های مورد علاقه او مثل تماشای فیلم های جذاب علمی و یا مذهبی، گردش یا مسافرت های زیارتی (اگر از نظر مالی و کاری امکان داشته باشد) و... .

10. برخورد با محبت و ملاطفت و بدون هر گونه درگیری و پرخاش و طرد کردن یکدیگر، زیرا مسئولیت شما فقط تذکّر و راهنمایی است به روش اسلامی و از روی دلسوزی.

در پایان لازم است به این نکته مهم توجه نمایید که راه کارهای بیان شده در بالا، در مراحل اولیه باید به صورت غیر مستقیم باشد و در مواردی که چاره ای از تذکرات مستقیم ندارید باید آنگونه تذکر دهید که او احساس کند که واکنش شما از سر دلسوزی و محبتی است که شما به او دارید نه این که این اقدامات و سخنان از احساسات صرف زنانه ناشی گشته است.

با رعایت این نکات انشاءالله به نتیجه خواهید رسید.

[1] فصلّت، 30.

[2] عنکبوت،69 وَ الَّذینَ جاهَدُوا فینا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبُلَنا وَ إِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنینَ

[3] نظر مراجع محترم تقلید در باره نگاه کردن به فیلم های مبتذل این است:

همه مراجع (به جز آیت ا.. تبریزی و آیت ا..سیستانی ) ؛ باتوجه به اینکه دیدن این گونه فیلم ها به طور معمول شهوت برانگیز و مقدمه ارتکاب گناه می باشد نگاه به آنها حرام است، اجوبه استفتاءات، س1187،جامع الاحکام، ج2،س1717 و 1605.

آیت ا...سیستانی : اگر بدون قصد لذت و ترس افتادن به گناه نیز باشد ، بنابر احتیاط واجب، نگاه به زنان جایز نیست.(  (sistani.org