حکم وسایلی که مرد خریده، پس از طلاق چیست؟
پرسش
بنده سه سال عقد بودم و الآن هم سه ماه است زندگی مشترک رو آغاز نمودم. اما قصد جدایی از همسرم را دارم و می‌خواهم وسائلی که خودم خریدم را ببرم. آیا مشکل قانونی ندارد؟ حکم شرعی آن چیست؟
پاسخ اجمالی
ابتدا توصیه می‌کنیم زود به فکر جدایی و طلاق نباشید و سعی کنید با مشکلات جزئی بسازید و صبر و حوصله داشته باشید و حتماً با بزرگان فامیل مشورت کنید و بعداً تصمیم بگیرید.
اما درباره‌ی سؤال مذکور باید گفت، اینگونه امور تابع توافق و قرار داد دوطرفه شماست و به طور کلی اموالی که خود شما خریده و مالک هستید، پس از طلاق هم در ملکیت شما باقی خواهد ماند. اما نسبت به هدیه‌هایى که به همسر‌تان داده‌اید، تا زمانی‌که عین آن باقی باشد پس گرفتن آن مانعی ندارد، مگر آنکه همسر‌تان از ارحام شما (مثلاً دختر عمه و یا دختر عموى‌تان) باشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اینگونه امور تابع توافق و قرار داد فى‌مابین مى‌باشد و نسبت به هدیه‌هایى که به همسر‌تان داده‌اید، مادامی که عین آن باقی باشد رجوع در هدیه مانعی ندارد مگر آنکه همسر‌تان از ارحام شما باشد، مثلاً دختر عمه و یا دختر عموى‌تان باشد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
آن چه ملک شما است می‌توانید بردارید وآن چه را او با خود آورده یا بعدا خریده است ملک او است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اموالی که متعلق به خود شما است اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه مرد به زن تملیک نکرده باشد و مجرد اباحه تصرف بوده گرفتن آن مانعی ندارد ولی اگر تملیک کرده باشد با وجود عین وسائل با مصالحه کار را تمام کند. ولی در هر صورت توصیه می‌کنم زود به فکر جدایی و طلاق نباشید و سعی کنید با مشکلات جزئی بسازید و صبر و حوصله داشته باشید و حتماً با بزرگان فامیل مشورت کنید و بعداً تصمیم بگیرید انشاء الله تعالی خداوند مشکلات شما را برطرف نموده و موفق باشید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سوال رجوع در هبه و بخشش در صورتیکه اصل عین مال باقی باشد بلا مانع است.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.