دلیل فقها بر این که آب باران، نجاسات و از جمله جای پاک سگ را پاک می کند، چیست؟
پرسش
دلیل فقها بر این که آب باران، نجاسات و از جمله جای پاک سگ را پاک می کند، چیست؟
پاسخ اجمالی

دلیل فقها بر این که آب باران از جمله مطهرات است چند چیز است:

1. کتاب خدا ]قرآن کریم [که می فرماید: وانزلنا من السماء ماءاُ طهوراً، از آسمان آبی پاک کننده به نام باران فرو فرستاده ایم.[1] اطلاق پاک کننده بودن آب باران شامل جای پاک سگ نیز می شود.

2. علمای شیعه بلکه تمام دانشمندان مسلمان اتفاق نظر دارند که آب باران نیز مثل آب جاری مطهر و پاک کننده است [2]. اطلاق پاک کننده بودن آب باران شامل جای پاک سگ نیز می شود.

3. اطلاق روایاتی که آب باران را پاک کننده می داند:

1. از امام کاظم (ع) سؤال شده که اگر باران در مکانی که نجس است جاری شده و بعد از آن به لباس انسان برخورد کند حکمش چیست؟  حضرت فرمود: اگر باران به آن لباس برسد پاکش می کند.[3]

2. در روایت قرب الاسناد، علی بن جعفر (ع) از امام کاظم (ع) سؤال می کند که اگر چیزی که پشت بام خانه است نجس بوده و باران با آن برخورد کند و جریان پیدا نموده و به لباس انسان برسد آیا لباس انسان نیز نجس می شود؟ حضرت فرمودند: اگر آب باران بر لباس جاری شود، لباس نجس نمی شود[4].

3. صحیحه هشام بن سالم که از امام صادق (ع) سؤال کرد از سقف خانه که نجس بوده و باران بر آن جاری شده و بعد از آن به لباس انسان برخورد کند آیا لباس انسان نجس می شود و حضرت فرموده اند: لباس انسان بواسطه آن نجس نمی شود[5].

4. علی بن جعفر از امام کاظم (ع) سوال کرد که سقف خانه ای نجس شد و بعد از آن باران بر آن جاری شده آیا می توان از آب باران که از سقف خانه بر روی زمین جاری می شود وضو گرفت؟ و حضرت فرموده اند: اگر باران حرکت کند و جاری شود اشکالی ندارد و می توان با آن وضو گرفت[6]. البته روایات دیگری در این باره وجود دارد که به جهت اختصار به همین مقدار بسنده می کنیم.

در هر صورت از اطلاق و عدم تفصیل در این روایات می توان استنباط نمود که جای پای سگ نیز در اثر جاری شدن آب باران بر آن پاک می شود.

[1] فرقان، 48.

[2] نجفی، محمد حسن، جواهر الکلام، ج 6، ص 312،‌ دار الکتب الاسلامیة، 1365.

[3] حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج 1، ابواب الماء المطلق، باب 6،‌ح 9، الاحیاء التراث العربی، 1409 ق.

[4] همان، ح 3.

[5] جواهر الکلام، ج 6، ص 315، دارالکتب الاسلامیه، 1365.

[6] وسائل الشیعه، ج 1، ابواب الماء المطلق،‌ باب 6، ح 2.