چرا در حالی‌که می‌توان مال حرام را از حلال جدا کرد، باید خمس آن را بپردازیم؟
پرسش
یکی از اموالی که به آن خمس تعلّق می گیرد مال حلال مخلوط به حرام است. این مال چرا باید به آن خمس تعلق بگیرد در حالی که می توان حرام را از حلال جدا کرد آیا با پرداخت خمس این مال حلال می شود؟ این تالی فاسد عجیبی دارد!
پاسخ اجمالی
مراجع تقلید در این ‌زمینه می‌گویند:
"اگر مال حلال با مال حرام به طورى مخلوط شود که انسان نتواند آنها را از یکدیگر تشخیص دهد و صاحب مال حرام و مقدار آن، هیچ کدام معلوم نباشد باید خمس تمام مال را بدهد و بعد از دادن خمس، بقیۀ مال حلال مى‌شود."[1]
 بنابراین این حکم شامل مواردی که مقدار مال حرام و یا صاحب آن معین و مشخص باشد، نمی‌شود.

[1].  امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج‌2، ص 47، م 1813، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.