کد سایت fa29572 کد بایگانی 35748 نمایه کتک زدن بچهٔ دیگران به منظور ادب کردن
طبقه بندی موضوعی گوناگون
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
آیا می‌توان فرزند دیگران را به منظور ادب کردن و با اجازه‌ی والدین او، کتک زد؟
پرسش
کسی که از سوی پدر یا مادر فرزندی، اجازه دارد برای تأدیب فرزندشان، (که از سن بلوغ هم گذشته) او را کتک بزند (در حدی که موجب دیه نشود)، آیا می‌تواند چنین کند؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال که پس از رسیدن به سن بلوغ است، جایز نیست و اجازه پدر یا مادر تأثیر ندارد. اما برخی از فقها[1]، در صورت ضرورت این امر را جایز می‌دانند و می‌گویند باید طوری باشد که آسیبی به بدن نرسیده، حتی سرخ و کبود نشود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال که پس از رسیدن به سن بلوغ است جایز نیست و اجازه پدر یا مادر تأثیر ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
تا ضرورت قطعی وجود نداشته باشد باید از تنبیه بدنی خودداری کرد. و به فرض ضرورت قطعی، باید طوری باشد که آسیبی به بدن نرسد و حتی سرخ و کبود نشود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر تادیب غیر بالغ متوقف بر زدن باشد، پدر یا شخص دیگری با اجازه پدر می‌تواند او را تنبیه کند و احتیاط واجب آن است که بیش از سه ضربه نباشد و این کار را از روی شفقت و دلسوزی انجام دهد به نحوی که موجب قرمزی یا سبزی یا سیاهی بدن او نشود.
ولی اگر بالغ باشد بنا به احتیاط واجب زدن او جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
جایز نیست و اجازه والدین تأثیری در مسئله ندارد.

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.