اگر سفیه یا مجنونی، مالی را به مجنون یا سفیهی دیگر بسپرد و آن مال تلف شود، چه فردی مسئول جبران خسارت خواهد بود؟
پرسش
در صورت سپردن مال از جانب سفیه یا مجنون به مجنون یا سفیهی دیگر و تلف شدن مال، آیا آنان مسئول جبران خسارت هستند؟ در صورت مثبت بودن پاسخ کدام یک می‌بایست جبران خسارت نمایند؟
پاسخ اجمالی
با توجه به این‌که متولی مال مجنون و سفیه ولیّ شرعی آنهاست، بیشتر فقها گفته‌اند: در فرض سؤال، ولیّ آنان ضامن خواهد بود،[1] اما برخی از فقها[2] می‌گویند، خود سفیه و مجنون ضامن هستند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
متولى مال مجنون و سفیه ولىّ شرعى او است و اگر وى کوتاهى نماید و موجب تلف شود، ضامن است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که مجنون مال کسی را برداشته و به مجنون دیگری داده هر دو ضامن هستند و سفیه نیز همان حکم را دارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر آگاهى داشته باشد خود مسئول کار خود می‌باشد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
ولی آنها ضامن هستند.

[1]. البته آیت الله خامنه‌ای ضمانت ولیّ را مقید به کوتاهی و کم‌کاری وی کرده و آیت الله سیستانی نیز مقید به آگاهی و التفات نداشتن مجنون و سفیه نسبت به کارشان نموده‌اند.
[2]. آیت الله مکارم شیرازی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.