دختری در ده سالگی خودارضایی می کرده ولی نمی‌دانسته که باید غسل جنابت انجام دهد و به عمره رفته است. هنگام طواف خانه خدا هم سرش را برگردانده و با آنکه سالم بوده دیگران با ویلچر او را به سعی صفا و مروه برده‌اند؛ حکم حج و ازدواج این دختر چیست؟
پرسش
سلام . سوالی داشتم : اگر دختری در سن ده سالگی خودارضایی می کرده و مادرش به او گفته بوده گناه دارد ولی آن دختر نمی‌دانسته که باید غسل جنابت انجام دهد و به حج عمره رفته است . هنگام طواف خانه خدا هم سرش را برگردانده است و سعی صفا و مروه را هم با ویلچر اورا برده‌اند ولی آن دختر سالم بوده . الآن حکم چیست؟ باید کسی به نیابت از او حج را انجام دهد؟ چگونه؟ آیا این دختر میتواند ازدواج کند؟
پاسخ اجمالی
اگر یقین به جنابت دارد، تمام اعمالی که بعد آن در عمره انجام داده است، چون مشروط به طهارت است، اشکال پیدا می‌کند ولی در صورتی که شک داشته باشد از این جهت، مشکلی متوجه او نیست. از طرفی مجرد سربرگرداندن در طواف موجب بطلان طواف نمی‌شود. سعی دادن با ویلچر نیز در فرض سؤال که میتوانسته شخصاً انجام دهد باطل است، بنابراین توصیه شده است قبل از ازدواج مجددا به عمره رفته و اعمال آن را به جا آورد و در امکان نداشتن چنین سفری؛ به شخصی نیابت دهد تا به جای او این اعمال را به جا آورد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
ج1) اگر یقین به خروج منی ندارد، تکلیفی نسبت به غسل جنابت نداشته است. و اگر یقین به خروج منی دارد و قبل از اعمال هم غسل جنابت انجام نداده طوافها و نماز طوافها باطل است و تا موقعی که شخصاً و در صورت عدم تشرف نائب بجا نیاورد حق ازدواج ندارد.
ج2) مجرد سربرگرداندن در طواف موجب بطلان طواف نمی‌شود.
ج3) سعی دادن با ویلچر نیز در فرض سؤال که میتوانسته شخصاً انجام دهد باطل است و باید شخصا و در صورت عدم تشرف بالنیابه انجام شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1- دختران معمولاً جنب نمی‌شوند اما هرگاه به اوج لذت جنسی برسند و همزمان رطوبتی از آنها خارج گردد (که غالباً همراه با سستی بدن است) رطوبت مذکور حکم منی دارد و باید غسل جنابت کنند. و در صورت شک وظیفه‌ای ندارند.
2- در مورد حج باید طواف و نماز طواف و احتیاطا سعی و تقصیر را اعاده نموده و اگر خودش قادر به انجام آن نمی‌باشد، نائب بگیرد و در ضمن اگر قبل از حج یکی از غسل های مستحب یا واجب را انجام داده، کفایت می‌کند و نیازی به اعاده  حج نمی‌باشد.
3-  واجب نیست صورت طواف‌کننده در حال طواف رو به جلو باشد؛ بلکه می‌تواند به سمت چپ و راست خود نگاه کند، و حتى صورت را برگرداند و به عقب نگاه کند.
4-  سعى را مى‌توان پیاده یا سواره انجام داد، خواه سالم و توانا باشد، یا بیمار و ناتوان؛ امّا اشخاصى که توانایى دارند بهتر است پیاده بروند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر غسل احرام کرده کافى است ولى سعى او صحیح نیست و او بر احرام خود باقى است باید خودش برود واعمال را انجام دهد وبدون آن نه تنها ازدواج جایز نیست بلکه از همه محرمات احرام باید اجتناب کند واگر رفتن براى او میسور نیست مى تواند نایب بگیرد ولى نایب بعد از طواف عمره با تلفن به او اطلاع دهد و او در شهر خود نماز بخواند وهمچنین طواف نساء وباید بعد از سعى هم به او اطلاع دهد تا هر جا هست تقصیر کند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه علم به جنابت در حین اجرای مناسک داشته باید طوافها و نمازهای طواف را مجددا انجام دهد و در صورت عدم تمکن باید نائب بگیرد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.