کد سایت fa31684 کد بایگانی 38457 نمایه فراموشی یکی از ارکان نماز به علت کهولت سن و پیری
طبقه بندی موضوعی رکوع
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
فرد کهن‌سالی دچار فراموشی شده و در بیشتر نمازها، رکوع را فراموش می‌کند، اگر بخواهد اعاده کند، در آن نماز تکراری نیز این فراموشی به سراغش می‌آید. وظیفه وی نسبت به نمازهایش چیست؟
پرسش
فردی به دلیل کهولت سن دچار فراموشی می‌شود و در بیشتر نمازها، رکوع (حداقل یک رکوع) را فراموش می‌کند و بعد از نماز یادش می‌آید، اما در تکرار نماز هم رکوع را فراموش کرده و در تکرار متعدد یک نماز این فراموشی تکرار می‌شود. وظیفه ایشان نسبت به نمازهایش چیست؟
پاسخ اجمالی

اگر بعد از نماز یقین کند که رکوع را انجام نداده باید نماز را اعاده کند، ولی اگر یقین ندارد نمازش صحیح است. از طرفی اگر به هیچ وجه برای او ممکن نباشد که نمازش را به صورت صحیح اقامه کند، همان نماز خوانده شده، کفایت مى‌‌کند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر امکان نماز به صورت صحیح خواندن براى ایشان به هیچ وجه نباشد، همان نماز خوانده شده کفایت مى‌‌کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
بنابر نظر ما در صورتی که چنین فردی عقل و هوش کافی دارد و اوقات نماز را تشخیص می‌دهد باید نماز را به هر شکل ممکن انجام دهد و اگر چنین نیست نماز بر او واجب نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر بعد از نماز یقین کند که رکوع را انجام نداده باید نماز را اعاده کند. اما اگر یقین ندارد، نماز محکوم به صحت است و اگر او از افرادی است که در مواردی یقین پیدا می‌کند که  افراد عادی در موارد مشابه آن شک می‌کنند یقین او اعتبار ندارد و حکم شک دارد و اگر می‌تواند با ابزار یا کمک گرفتن از افراد دیگر تعداد رکوع‌ها را به خود یادآوری کند باید این کار را انجام دهد و اگر ممکن نشد وظیفه‌ای ندارد و به همین شکل اکتفا کند.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی،(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.