آیا داشتن ارتباط زناشویی با دختر خاله که از شوهرش طلاق گرفته اشکال دارد؟
پرسش
آیا داشتن ارتباط زناشویی با دختر خاله که از شوهرش طلاق گرفته اشکال دارد؟
پاسخ اجمالی

اگر قبلا ازدواج کرده و طلاق گرفته، بعد از گذشتن زمان عده طلاق او، می توان او را به عقد دائم یا موقت خود در آورد، اما قبل از تمام شدن عده نمی توان او را عقد کرد. در هر صورت بدون خواندن عقد، ارتباطات زناشویی با چنین زنی حرام است.

پاسخ تفصیلی

طلاق بر دو قسم است:

1. رجعی یعنی طلاقی که شوهر زن مطلقه مى‏تواند بدون نیاز به خواندن عقد مجدد به او رجوع نماید و این تا زمانی است که زن در عدّه است. 2. بائن که بعد از طلاق، مرد حقّ ندارد بدون عقد به زن خود رجوع کند و او را به زنى قبول نماید. طلاق بائن خود نیز دارای اقسامی است. حضرت امام خمینی ره در این زمینه می فرماید: " طلاق بائن .... بر پنج قسم است: اوّل: طلاق زنى که نُه سالش تمام نشده باشد. دوم: طلاق زنى که یائسه باشد. سوم: طلاق زنى که شوهرش بعد از عقد با او نزدیکى نکرده باشد. چهارم: طلاق سوّمِ زنى که او را سه دفعه طلاق داده‏اند. پنجم: طلاق خلع[1] و مبارات.[2]

یکی از زنانی که می توان با او ازدواج کرد دختر خاله انسان است که اگر قبلا ازدوا ج کرده و طلاق گرفته بعد از گذشتن زمان عده طلاق او[3]می توان او را به عقد دائم یا موقت خود در آورد، اما قبل از تمام شدن عده نمی توان او را عقد کرد. و چنان چه (نعوذ بالله) در زمان عده با او زنا کند علاوه براین که گناه بزرگی مرتکب شده است ممکن است (با توجه به نوع طلاق) ازدواج با آن زن بر او حرام شود که بعد از عده هم نتواند او را به عقد خود در آورد. حضرت امام خمینی ره در این زمینه می فرماید: "اگر با زنى که در عدّه طلاق رجعى است زنا کند آن زن بر او حرام مى‏شود و اگر با زنى که در عده متعه، یا طلاق بائن، یا عدّه وفات است زنا کند، بعداً مى‏تواند او را عقد نماید، اگر چه احتیاط مستحبّ آن است که با او ازدواج نکند ."[4]

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2 ص: 533 مسأله 2528: طلاق زنى را که به شوهرش مایل نیست و مهر یا مال دیگر خود را به او مى‏بخشد که طلاقش دهد «طلاق خلع» گویند.

[2] همان ص: 529مسأله 2522.

[3] همان ص: 524 مسأله 2511 : زنى که نُه سالش تمام شده و یائسه نیست اگر شوهرش با او نزدیکى کند و طلاقش دهد، بعد از طلاق باید عدّه نگه دارد یعنى بعد از آن که در پاکى طلاقش داد ، به قدرى صبر کند که دوبار حیض ببیند و پاک شود و همین که حیض سوم را دید عدّه او تمام مى‏شود و مى‏تواند شوهر کند. ولى اگر پیش از نزدیکى کردن با او طلاقش بدهد عدّه ندارد، یعنى مى‏تواند بعد از طلاق فوراً شوهر کند.

[4] همان ، ص: 469مسأله 2398.