اگر مسافر، از روی جهل به مسئله قبل از این که به حد ترخص برسد روزه‌اش را باز کند، چه حکمی دارد؟
پرسش
اگر کسی قبل از این که به حد ترخص برسد روزه‌اش را باز کند به قصد این که مسافر است و به مسئله جاهل بوده، چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی
بر فرض سؤال، روزه باطل است و قضای آن باید بجا آورده شود ولی کفاره ندارد، مگر اینکه در یادگیرى مسأله کوتاهى کرده باشد.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
روزه باطل است ولى اگر در یادگیرى مسأله کوتاهى نکرده، کفاره ندارد و صِرفاً قضا کردن روزه کفایت مى‌کند و گرنه علاوه بر قضا بنا بر احتیاط کفاره نیز ثابت است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
قضا دارد ولی کفاره ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر مطمئن بوده که می‌تواند بخورد تنها قضا کافی است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اگر به واسطه ندانستن مسأله کاری انجام دهد که روزه را باطل می‌کند، چنانچه می‌توانسته مسأله را یاد بگیرد بنابر احتیاط کفاره بر او واجب می‌شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
احتیاط لازم قضا روزه است.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.