آیا روزه در روزهای 19، 21 و 23 ماه مبارک رمضان نسبت به سایر روزها برتری دارد!؟
پرسش
سلام؛ آیا روزه در روزهای 19 یا 21 ماه مبارک رمضان نسبت به سایر روزها فضیلتی دارد؟ یا مهم‌تر است؟
پاسخ اجمالی
روزه تمام روزهای ماه مبارک رمضان واجب است و از این جهت تفاوتی با هم ندارند، اما با توجه به این‌که روزهای قدر هم مانند شب‌های قدر نسبت به دیگر روزهای ماه رمضان با فضیلت‌ترند، می‌توان گفت ثوابی که به روزه این روزها تعلق می‌گیرد بیشتر است. احادیث وارده از معصوم(ع) این موضوع را تأیید می‌کنند:
«حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ هَارُونَ الْفَامِیُ رَضِیَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ حَدَّثَنِی مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنُ جَعْفَرِ بْنِ جَامِعٍ عَنْ أَبِیهِ عَنْ هَارُونَ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ مَسْعَدَةَ الرَّبَعِیِّ عَنِ الصَّادِقِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِیهِ عَنْ آبَائِهِ (ع) قَالَ: خَطَبَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ (ع) فِی أَوَّلِ یَوْمٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ فِی مَسْجِدِ الْکُوفَةِ فَحَمِدَ اللَّهَ بِأَفْضَلِ الْحَمْدِ وَ أَشْرَفِهَا وَ أَبْلَغِهَا وَ أَثْنَى عَلَیْهِ بِأَحْسَنِ الثَّنَاءِ وَ صَلَّى عَلَى مُحَمَّدٍ نَبِیِّهِ (ص) ثُمَّ قَالَ أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّ هَذَا الشَّهْرَ شَهْرٌ فَضَّلَهُ اللَّهُ عَلَى سَائِرِ الشُّهُورِ کَفَضْلِنَا أَهْلَ الْبَیْتِ عَلَى سَائِرِ النَّاسِ وَ هُوَ شَهْرٌ یُفْتَحُ فِیهِ أَبْوَابُ السَّمَاءِ وَ أَبْوَابُ الرَّحْمَةِ وَ یُغْلَقُ فِیهِ أَبْوَابُ النِّیرَانِ وَ هُوَ شَهْرٌ یُسْمَعُ فِیهِ النِّدَاءُ وَ یُسْتَجَابُ فِیهِ الدُّعَاءُ وَ یُرْحَمُ فِیهِ الْبُکَاءُ وَ هُوَ شَهْرٌ فِیهِ لَیْلَةٌ نَزَلَتِ الْمَلَائِکَةُ فِیهَا مِنَ السَّمَاءِ فَتُسَلِّمُ عَلَى الصَّائِمِینَ وَ الصَّائِمَاتِ بِإِذْنِ رَبِّهِمْ إِلَى مَطْلَعِ الْفَجْرِ وَ هِیَ لَیْلَةُ الْقَدْرِ قُدِّرَ فِیهَا وَلَایَتِی قَبْلَ أَنْ خُلِقَ آدَمُ ع بِأَلْفَیْ عَامٍ صِیَامُ‏ یَوْمِهَا أَفْضَلُ‏ مِنْ صِیَامِ أَلْفِ شَهْرٍ وَ الْعَمَلُ فِیهَا أَفْضَلُ مِنَ الْعَمَلِ فِی أَلْفِ شَهْرٍ ...»؛[1] راوی از امام صادق(ع) و آن‌حضرت از پدرانش(ع) نقل می‌کند، امام علی(ع) روز اول ماه رمضان در مسجد کوفه خطبه خواند، در آن خطبه بعد از حمد خدای متعال، فرمود این ماه ماهی است که خداوند آن‌را بر ماه‌های دیگر برتری داد؛ مانند برتری دادن ما اهل بیت بر سایر مردم ... در این ماه شبی است که در آن شب فرشتگان از آسمان بر روزه‌داران نازل شدند و به فرمان پروردگار تا طلوع فجر بر آنان سلام فرستادند، و آن شب قدر است که در آن شب، ولایت من مقدر شد، دو هزار سال قبل از آن‌که حضرت آدم(ع) خلق شود. روزه‌اش برتر از روزه هزار ماه است... .

[1]. ابن بابویه، محمد بن على، ‏فضائل الأشهر الثلاثة، محقق، مصحح، عرفانیان یزدى، غلامرضا، ص 107-  108، کتاب فروشى داورى، قم، چاپ اول، 1396ق.‏